Logo text

Lubomír Typlt
Holky
vernisáž
& výstava

GD BB
04 09 2011

Výstavu Lubomíra Typlta (1975) na Chodovské tvrzi můžeme brát jako určitý mezník v jeho tvorbě. Prezentuje totiž převážně obrazy, ve kterých se autor odvrací od statických figur dospívajících chlapců, pro něj donedávna typických (například brněnská výstava Mobilizace), k osobité reflexi dívčích postav.

“Obrazy Bílé a Červené šatičky vznikly na konci roku 2010. Dívčí postava si na nich zakrývá rukou obličej, jakoby při pláči, nebo když si chrání oči a navíc třikrát ve stejné pozici. Inscenovaná sériovost pohybu dává intimnímu gestu děvčete podivuhodné vyznění. Znejišťuje nás a odcizuje, zamezuje uvěřit opravdovosti výjevu, na který se díváme” říká Luboš Typlt o svých prvních obrazech s dívčí figurou.

Lubomír Typlt absolvoval vedle českých vysokých uměleckých škol (VŠUP Praha, Jiří Šalamoun; FaVU VUT Brno, Jiří Načeradský) také Kunstakademii v Düsseldorfu (Markus Lüpertz, Gerhard Merz, A. R. Penck), kde se stal v roce 2004 “mistrovským žákem” malířského ateliéru A. R. Pencka. Pravidelně vystavuje v Čechách i zahraničí. Nezanedbatelnou částí jeho práce jsou i texty a vizuální stránka hudební skupiny WWW (CD Neurobeat – 2006, a Tanec sekyr – 2009).

LUBOMÍR TYPLTHOLKY

Galerie Chodovská tvrz
Vernisáž: 17.9.2011 od 17 hod
Výstava trvá: 18.9. – 4.11.2011

www.typlt.com

FB Event

13