Logo text

Ďurech
Jak jsem konečně pomastil Portal 2

27 09 2011

Ano, trvalo mi to dlouho, než jsem se k Portalu domotal. Měl jsem ho doma asi půl roku, ale nedostal jsem se do vhodné konstelace k pomastění. Teď jsem zamastil, až jsem domastil a jsem unešen! Rozjedu si tady zase svůj flašinet o tom, jak originalitu aby člověk u her dneska mikroskopem hledal, smrsklo se to jako pták v ledový vodě, všechno je to stejný jak celá tahle posraná doba, z výrobní linky, fantazie se válí v prachu a už i děti jí kopou do žeber, Japonec se to snaží vzkřísit, ale holt Amík diktuje ty svoje trendy, takže běž a zabij, a nesmí u toho jít zabloudit, takže – chceckpoint tady, checkpoint tam, Usámu si voddělám…

Portal funguje na principu rébusu, který funguje na několika úrovních. Jednak řešíte logické problémy jako takové, a jednak z malých kousků, fragmentů, které se v průběhu hry dozvídáte, skládáte příběh celé hry. Valve jsou mistři ve vyprávění příběhu. Nikdy vám nic neřeknou, všechno musíte vypátrat svoji detektivní makovicí. Z náznaků zjišťujete, kde jste a co tam děláte, co se stalo…no prostě podobně jako v životě, jste pořád v mlze, ale musíte hrát.

Máte tzv. Portal gun, který nikomu neustřelí zadek, ale můžete s ním vytvářet prostorové zkratky, kterými potom velebně svůj zadek přimisťujete. Hlavní protagonistka je velice roštěcí němá buchtice, ale v podstatě o ní nevíte a můžete si myslet, že jste to vy.

Jste v nekonečné továrně na Vědu, která vznikla v choré mysli jednoho megalomanského podnikatele. Jste uvězněni v satirickém snu s umělými inteligencemi a nekonečnými rébusy, pod září neonů a výrobních linek, mezi sterilními panely…vše se rozpadá, unikáte z mrtvého světa…splnit zadání a zmizet.

Stejně jako v životě nevíte, kdo jste a jak jste se tam dostali. Máte pouze svůj důvtip. Po dohrání hry pro jednoho hráče se můžete pustit do kooperativy u sebe doma nebo přes síť.

Valve nám nadělil velice svěží koktejl, logickou hru s příběhovou strukturou velkého áčkového titulu. Je to mistrovské dílo, které je svěží jak valník čerstvého ovoce v letním dni, pohupuje se jako obří ovocné kozy u bazénu na slunci…zakousnout se do melounu šťavňatého nápaditého hraní.

Článek vznikl s podporou sítě herních obchodů Gamescape .

ďurech