Logo text

Kanye West
PFW Spring / Summer 2012

13 10 2011

Jednou z nejočekávanějších módních přehlídek pařížského Fashion Weeku pro jaro/léto 2012 byla premiérová kolekce Kanyeho Westa. Jemu byla v programu vyhrazena sobota 1. října 2011. Pro Kanyeho není účast na týdnech módy nic nového, doposud se jim ale věnoval jen z řad diváků. Na únorovém NY Fashion Weeku nezmeškal jediný den a dokonce upřednostnil přehlídku Tory Burch před předáváním cen Grammy. Kanye byl přítomný na pařížském Fashion Weeku i minulou sezónu. V jeho průběhu však zaplnily noviny spíše skandály o jeho příchodech na módní přehlídky, na které nebyl pozvaný. Nicméně, tentokrát nebyly žádné pozvánky třeba. Jeho první kolekce měla minulý víkend premiéru a centrem zájmu bylo to, jak si Kanye West poradí s nálepkou celebrity/rappera pokoušejícího se o módní návrhářství, čehož se sám obával.

Po zhlédnutí fotek musím říct, že jsem čekala více. Jeho modely mi spíše než do luxusní módy zapadají do světa Baby Phat. Při vzpomínce na to, když jsem poprvé v ruce držela boty této značky, jen doufám, že kvalita se liší. Ani supermodelky Chanel Iman nebo Anja Rubik pohled na kolekci moc nezpříjemňovaly. Zajímal by mě názor Anny Wintour, šéfredaktorky amerického Vogue, která byla mezi hosty. Kanye to měl o to náročnější, že se v módních kruzích a médiích na jeho první kolekci výrazně soustředili. Podle mého názoru by Kanye West udělal lépe, kdyby zůstal v pozici celebrity milující módu, sedící v prvních řadách přehlídek předních módních designerů. Přesto nevylučuji, že se jeho kolekce budou zlepšovat a jsem hodně zvědavá na ty další.

Kanye se na after party ke svému módnímu debutu vyjádřil následovně:

“I’m feeling good.[…]Thank you for anybody that didn’t believe, because they motivated us to break our boundaries. We don’t know what the reviews will be, we don’t know what they will say, but I got a chance to go to Italy and feel those fabrics. I begged Louis Vuitton to let me do more shoes after my shoes sold out in two weeks, and they did not. I begged Nike, I begged this company to let me do it. And I took out motherfucking loans to get the best models, to get the best designers, to get the best venue. I gave you everything that I had.

“This is my first collection. Please be easy. Please give me a chance to grow. This is not some celebrity shit. I don’t fuck with celebrities. I fuck with the creatives in this room, the amazing people who spend every day of their life trying to make the world a more beautiful place.

“The amount of people that tried to get me a celebrity fucking deal. They said, ‘You need to do boot-cut jeans, or you won’t sell.’ Shut the fuck up ! Or Hedi Slimane in the motherfucking Mercer, sitting with me, saying, ‘Stop giving them your ideas, Kanye. Do your own thing.’ Hedi Slimane! To feel so frustrated. And I thank anybody who came to this party, everybody who supported, everybody who believed, because people thought it was a joke, and maybe people still do, but I can only grow from this point.”

Zhodnoťte sami.

Fotky: Getty Images

leny