Logo text

Nový Bigg Boss release
Kniha KMENY!

18 10 2011

Kniha KMENY si posvítí na současné městské subkultury
Módní portál CzechOriginalFashion.cz a label Bigg Boss vydají v prosinci publikaci o současných českých subkulturách. Kniha s názvem KMENY vzniká pod vedením Vladimira 518 a ve fotografiích a textech představí aktuální podobu pražských komunit od hip hopu a hardcore, přes gotiky a neohippies, až po motorkáře, fanoušky tuningu či milovníky japonské popkultury. Jejich vizuální a životní styl mapuje více než tři sta barevných snímků fotografa Tomáše Součka. Kniha KMENY je součástí městských projektů BU2R.
„Cílem KMENŮ je zachytit momentální stav různorodých městských subkultur, které cirkulují kolem sdílených středobodů, jako jsou hudba, móda, hry, umění či závislosti. KMENY umožní čtenáři nahlédnout mezi skupiny lidí, do nichž se běžně nemá šanci podívat, a třeba si ani zatím neuvědomil, že taková společenství vůbec existují,“ říká rapper a výtvarník Vladimir 518.

„Do knihy jsme se snažili dostat co možná nejširší spektrum nejrůznějších soudobých alternativních životních stylů. Objeví se v ní třeba sběratelé či fotbaloví hooligans, a došlo i na skupiny z virtuálního prostoru,“ doplňuje spolutvůrce knihy publicista Karel Veselý.
Na knize KMENY se podílelo pětadvacet domácích autorů, kteří dají nahlédnout do historie i současnosti jednotlivých městských subkultur. Kay Buriánek z kapely Sunshine se například rozepsal o emo kultuře, rapper James Cole o hráčích počítačových her a publicistka Jana ‚Apačka‘ Kačurová zmapovala partičky kolem tetovacích salónů. Jejich úvodní text doplňují rozhovory s kmenovými „domorodci“. Autorem předmluvy o historii subkultur u nás je guru domácí alternativní kultury Josef Rauvolf.
Příslušníky jednotlivých kmenů zachytil v jejich autentickém prostředí fotograf Tomáš Souček, který říká: „Vždycky mě přitahovali lidé, kteří dělají věci jinak a žijí si po svém, a teď jsem s nimi mohl strávit několik velmi intenzivních chvil.“
Křest publikace KMENY je naplánovaný na 1. prosince do smíchovské MeetFactory.

Vladimir 518 (1978)
Rapper, výtvarník, multimediální umělec. Hlavní představitel labelu a vydavatelství Bigg Boss. Člen skupiny PSH, se kterou vydal tři dlouhohrající desky. Jeho sólová deska Gorila vs. Architekt sklidila velmi kladné hodnocení u kritiků i fanoušků a obdržela několik cen, včetně Anděla. Je autorem série multimediálních scénografií pro divadelní skupinu TOW, která se dlouhodobě věnuje novým médiím. Společně s Ondřejem Anděrou z WWW a Davidem Vrbíkem buduje projekt SPAM, audiovizuální skupinu, která vystupovala například ve Federálním shromáždění, na Nové Scéně, v Rudolfinu či na Dnech české architektury ve Vídni. Ilustroval, vydal a spolupracoval na několika knihách.
Tomáš Souček (1975)
Fotograf. V roce 2006 absolvoval obor fotografie na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění. Během studia byl na roční stáži na Royal Academy of Art, Den Haag Holandsko. Věnuje se fotografii architektury, designu a uměleckých děl. Spolupracuje s předními českými architekty a umělci, s galeriemi a kulturními institucemi. Se svou volnou tvorbou se účastní výstav v Čechách i v zahraničí. Publikoval např. v knihách Domy z meziprostoru, Naturalia – sbírky bez hranic, Forma následuje risk, František Bílek a kniha.
Karel Veselý (1976)
Nezávislý publicista, spolupracovník Aktuálně.cz, časopisů HisVoice, Nový prostor, A2 a hudební redakce Český rozhlas Rádio Wave. Napsal knihu Hudba ohně aneb Radikální černá hudba od jazzu po hip hop a dál (Bigg Boss, 2010). V roce 2001 absolvoval Filosofickou fakultu Masarykovy univerzity (obory anglický jazyk – filosofie).

KMENY: Rapper a výtvarník Vladimir 518 o RAPU. Zpěvák kapely Sunshine a publicista Kay Buriánek o EMO. Režisér, dokumentarista a zakladatel televizního magazínu Q Janek Růžička o QUEER. Publicistka a šéfredaktorka časopisu Redway Martina Overstreet o SKATERECH. Hudební publicista a autor knihy Hudba ohně Karel Veselý o HIPSTERECH. Hudební publicista a muzikant Honza Vedral o SKA. Promotér, hudební publicista a zpěvák Lahar Martin Trachta o SKINHEADECH. Promotér a novinář Pavel Eichler o HOOLIGANS. Šéfredaktorka časopisu Full Moon Jana Kačurová o TATOO. Novinář Petr Drnovský o MOTORKÁŘÍCH. Filmový redaktor časopisu A2 Antonín Tesař o českých OTAKU. Dokumentarista Honza Šípek o HACKERECH. Hudební redaktor ČRo Radio Wave Pavel Zelinka o GOTICÍCH. Sociální antropolog Bob Kuřík o HARDCORE scéně. Rapper a grafik Bonus o STRAIGHT EDGE. Hudební publicista a šéfredaktor webového magazínu Aardvark Viktor Palák o BLACK METALU. Filmový publicista Aktuálně.cz Kamil Fila o KULTURISTECH. Teoretik nového cirkusu Ondřej Cihlář o CIRKUSÁCÍCH. Etnolog a antropolog Václav Pecl o NEOHIPPIES. Kulturní antropolog virtuálního prostoru Jan Beseda o VIRTUÁLNÍCH KOMUNITÁCH. Rapper a překladatel James Cole o HRÁČÍCH POČÍTAČOVÝCH HER. A další…

boss