Logo text

Kniha KMENY

Preview # 4

31 10 2011

V následujících týdnech budeme čtenáře Biggboss.cz zásobovat ukázkami z připravované knihy Kmeny, ve které si tým kolem Vladimira 518 posvítil na současné městské subkultury. Texty doprovází bohatý fotografický doprovod od Tomáše Součka, který s pražskými partičkami strávil skoro celé léto. Kniha se bude křtít 1. prosince v Meetfactory.

KMENY > FREETEKNO

Kulturu kolem freetekno párties jsme v KMENECH moc chtěli mít, ale technaři nebyli zrovna moc nadšení z toho, že by se měli producírovat před fotografem, nebo prozrazovat něco o svém životě. Ze všech subkultur v knize jsou nejvíc v podzemí a odmítají ustoupit byť jen o kousek. Což je samozřejmě sympatické. Na focení nakonec přistoupili jen se šátky na obličeji. I autoři textu se pod něj podepsali jen jako Pat & Mat.

„Techno je všechno,“ tak zní jeden hloupej slogan, na nějž lze navěsit mnoho významů. Třeba že je v podstatě nesmyslný určovat konkrétní myšlenkový hranice freetekno subkultury. Shoda se hledá těžko a je závislá na pohledu konkrétních part i jednotlivců. Na jednom se ale shodnou všichni, na potřebě svobodnýho divokýho mejdanu bez omezení a za řevu elektronickejch beatů. To není tak málo, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Tak především – tady nejde o žádnej městskej kmen, když už, tak o kmen, kterej z města pravidelně vylejzá. Tohle jsou lidi, který se nehodlaj jen tlačit v klubech a neustále platit vstupný, ani nechtěj hrát směšný hry jedný party proti druhý partě, kluků s čírama proti klukům v teplákovejch soupravách. Město je pro ně těsnej prostor sešněrovanej od hlavy až k nejspodnějším patrům spoustou omezení, stvořenej jen pro velmi výběrovej, dopředu danej katalog dobrodružství. Tyhle lidi spojuje touha z města na nějakou dobu zmizet do míst, kde bude možný si přestavět kus území aspoň na několik osvobozenejch momentů podle svýho. Ale aby bylo jasno, tohle nejsou ani žádný trempíci a kotlíkáři. Návrat k přírodě? Sám o sobě k smíchu. Do polí, lesů i hal se chodí znovu je obsadit, byť jen na pár nocí. Občasní nomádi sice nepoložej základy novejch měst, jejich ležení se ale na omezenou dobu malým městečkem stane. Civilizací zatím nedotčený místa se změněj na scenerii, v níž se budou potkávat moderní hejblátka a světla přivezená z města s místní faunou a flórou.

A proč vlastně? Dá se odpovědět různě. Mohl bych vyprávět, že už jsme poslouchali příliš moc řečí o svobodě, a přitom tvrdli v rozpalcelovaným prostoru. Mohl bych se zatvářit duchaplně a odříkat standardní povídačku o dočasnejch autonomních zónách, který podle Hakima Beye znamenají uskutečnění volnosti na pár chvil v nějakým místě, který zatím systém nevidí – a tyhle řeči bych mohl ještě zamíchat a opepřit nějakejma kecama postsubkulturních teorií o postmoderním nomádství, tribalismu, individualizaci kulturní identity a samoúčelnosti stylu. Nechat pět minut odstát a podávat za studena… Mohl bych s trochou romantiky mluvit o bílejch cikánech. Anebo bych prostě mohl říct, že mnohá louka je jako stvořená pro svobodnej mejdan a tuhle tvrdou, ale taky hravou a sebeironicky, kolážově dělanou elektronickou muziku – kdoví, třeba to poslední tvrzení všechny tři předchozí do jistý míry obsahuje …


Kniha KMENY Preview # 1

Kniha KMENY Preview # 2

Kniha KMENY Preview # 3

Nový Bigg Boss release Kniha KMENY!


Kniha se bude křtít 1. prosince v Meetfactory.

biggboss