Logo text

Kniha KMENY

Preview # 6

07 11 2011

V následujících týdnech budeme čtenáře Biggboss.cz zásobovat ukázkami z připravované knihy Kmeny, ve které si tým kolem Vladimira 518 posvítil na současné městské subkultury. Texty doprovází bohatý fotografický doprovod od Tomáše Součka, který s pražskými partičkami strávil skoro celé léto. Kniha se bude křtít 1. prosince v Meetfactory.

KMENY > GOTHS

Gotická subkultutra je pro fotografování jako stvořená a za partičkami milovníků temnoty jsme vyrazili hned na několik podzimních srazů a setkání. Textu se ujal Pavel Zelinka, který gotickou hudbu neúnavně propagoval ještě jako šéf Rádia Akropolis a nyní na vlnách Radia Wave. Navíc je také jedním z hlavních hybatelů serveru scény Sanctuary.cz.

Gotici disponují schopností najít umění tam, kde se zdá, že chybí; nacházejí světlo v temnotě, a tak přijímají celou jeho podstatu. Jak se žije speleologům temných zákoutí lidské duše? Jsou heretiky, vampíry a zombies české knedlíkové reality? Nebo jen skupinou lidí, kteří o sobě, světě okolo sebe a kultuře přemýšlejí trochu jinak?

Gotici v Čechách to nikdy neměli lehké. Většinová společnost se na ně dívá úkosem, a ještě je bratříčkuje s hudebními proudy, které jsou jí často ideově velmi vzdálené – s emaři a metaláky. Přitom na začátku devadesátých let to vypadalo, že naše země bude gotikům podobně zaslíbená jako sousední Německo. Do federativní republiky tehdy proudila jedna hudební veličina za druhou – The Cure, Siouxsie and The Banshees, Laibach, Front 242, Front Line Assembly či The Cassandra Complex – a domácí scéna žila díky aktivitám kytarového XIII. století a elektronické Vanessy. Přesto stačilo málo, a pulzující skupina fanoušků se během pár let rozpadla na prvočinitele. Teprve s odstupem času je jasné, jak důležitou úlohu na „temné“ scéně hrála dvojice propagátorů – redaktoři časopisu Rock & Pop a moderátoři Radia 1 Josef Sedloň a Jana Kománková. Především jejich zásluhou bylo možné v Praze zahlédnout téměř kompletní tvrdě elektronickou scénu a stranou nezůstala ani jemnější darkwave vlna kapel jako Current 93. Pak ale přišlo okouzlení nastupující vlnou taneční hudby a gotici se přes noc stali sirotky. Od druhé poloviny 90. let se aktivity na scéně utlumily na naprosté minimum.

Tím ale příběh o české gotické subkultuře naštěstí nekončí. Stejně jako další obory se i populární hudba točí v jistých cyklech, které střídají optimističtější časy s těmi skeptičtějšími. Taneční jásání vystřídal urban hédonismus, ale i jeho vrchol je už za rohem. Období eurooptimismu dnes na politické scéně střídají problémy globalizované civilizace a sestřelené mrakodrapy v New Yorku vracejí do hry všudypřítomnou obavu z blízké budoucnosti. Znovu se tak dává prostor těm, kteří poukazují na rizika, a ti, co pamatují, přirovnávají dnešní realitu atmosféře strachu počátku osmdesátých let, kdy i tak bezstarostná kapela, jakými byli Duran Duran, prohlásila, že by byli rádi, aby jejich hudba hrála v klubech, až na zem padne atomová bomba. Je vcelku logické, že když si dáme dohromady kocovinu společenského stavu země a postupující retro vlnu, která začala oblévat postpunkové a novovlnné období přelomu 70. a 80. let, drobná vlnka zasáhne i domácí scénu. I stalo se. Na scénu po pořezaných emařích pomalu nastupují starší soukmenovci, takřka rodiče, dalo by se říct. Gotici v Čechách přežili a dnešní doba jim dává nečekaný druhý pokus zapustit kořínky hlouběji než předchozí generaci.

Do gotické černé díry s dychtivostí nahlížejí metalisté, depešáci, milovníci japonského anime nebo fanoušci fantasy, ale jen mizivé procento se vydává na temné dobrodružství objevování jejího složitého labyrintu.

A co baví na gotické kultuře účetní Jitku, která patří k pravidelným návštěvníkům jejich večírků. „V první řadě asi hudba a literatura, protože knihy a texty písní jsou většinou přesně o tom, co mě zajímá, anebo v takové náladě a rozpoložení, co se srdce, duše a cítění týče, jaké v sobě mám – temná romantika, melancholie, tajemno, mystika atd. S tím jsou samozřejmě spojeny moje myšlenkové pochody, pocity a názory. Styl oblékání, zdobení se a líčení k tomu samozřejmě neodmyslitelně patří a moc se mi líbí, vyloženě se v tom vyžívám a ráda si doplňuji jak šatník a botník tak šperkovnici.“


Kniha KMENY Preview # 1

Kniha KMENY Preview # 2

Kniha KMENY Preview # 3

Kniha KMENY Preview # 4

Kniha KMENY Preview # 5

Nový Bigg Boss release Kniha KMENY!


Kniha se bude křtít 1. prosince v Meetfactory.

biggboss