Logo text

Graff Books vol.2
Jack Stewart: Graffiti Kings

15 11 2011

Když dnes hovoříme o graffiti stylech – wildstyle, buble, blockbuster, … – tak si možná nejsme vědomi samotných začátků těchto jednotlivých disciplín. Právě úplné vývojové začátky graffiti estetiky jsou zachyceny v té nejautentičtější možné podobě v knize Jacka Stewarta pojmenované Graffiti Kings!
Graffiti Kings je pro mě opravdu skvělou knihou o graffiti. Kdo graffiti žije a chce vidět prvopočáteční vývoj – v podstatě všeho od tagů, přes panely (masterpiece), až po throw-upy a charaktery – musí tuhle knihu alespoň vidět, i kdyby jí neměl kvůli angličtině rozumět. Kniha v tvrdé vazbě má 223 zajímavých, kvalitních stránek s více než 290-ti jedinečnými barevnými fotografiemi. Text a fotky se perfektně doplňují v celé délce knížky. Fotky autor sám nafotil v průběhu let 1970-1978, kterým je kniha věnována. Dílo bylo vydáno v roce 2009 až několik let po smrti Jacka Stewarta (R.I.P.). Přestože se jedná o jeho doktorantskou práci z dějin umění z roku 1989. Možná, že díky tomu je o to užasnější mít možnost nahlédnout do začátků nejrannějšího období graffiti na vlacích New Yorkské podzemky až nyní.
Kniha Graffiti Kings je rozdělena do devíti kapitol. Po grafické stránce je knížka nadstandartní. Výborný text je často prokládán citacemi z rozhovorů s writery, se kterými Stewart nahrával rozhovory. Kniha je zkrátka plná materiálu. Narazíte na jména známá – TAKI183, TRACY168, PHASE2, CLIFF159, BLADE – a pro mnohé zatím neznámá – SUPER COOL 223, EL MARKO, STRUT a na mnoho dalších. Stewart postupně čtenáři předkládá celý historický stylový vývoj masterpieců od roku 1972-1978. Stewart, kterému patří můj bezmezný obdiv, odvedl úžasný kus práce. Jeho dokumentační cit byl neuvěřitelný, protože fotografoval pomalované vágony metra systematicky již dávno předtím než všichni ostatní, kteří přišli až dlouho po něm. Kniha končí rokem 1978, tedy v období v kterém mnoho ostatních knih o „ranném“ New Yorkském graffiti teprve začíná.
Graffiti Kings je knížka, kterou by měl vidět každý, kdo se o graffiti zajímá. Stojí rozhodně za to.

Titul: Graffiti Kings: New York City Mass Transit Art of the 1970s
Autor: Jack Stewart
Rok vydání: 2009
Vydavatel: Melcher Media, Abrams
Web melcher.com/book

dave25