Logo text

Graff Books vol.3
D. Villorente a
T. James: Mascots
& Mugs

GR B
24 11 2011

I u třetí knižní recenze zůstaneme na New Yorkské podzemce, ale tentokrát se podíváme na knížku zabývající se pouze charaktery. Knížka se jmenuje „Maskoti a ksichty“ a je konečně určená témátu, které graffiti hodně zviditelnilo. Toto téma nebylo doposud cíleně zpracované.
Knížka v tvrdé vazbě na kvalitním papíru má formát o něco menší než standartní A4. Dílo je rozdělené do 50 sekcí na 288 bohatě illustrovaných stránkách. Fotky jsou vždy doprovázeny autentickým a zajímavým textem o writerech a jejich inspiraci. Jedna drobnost, která není úplně optimální, nicméně celku vůbec neškodí, je malinko horší kvalita několika málo fotek. Při čtení se často dočítáme o tom, jak to tenkrát tam a tam všechno bylo. Některé sekce jsou o dobře známých legendách, jako jsou například SKEME, T-KID, SEEN a jiní. Hodně zajímavé je, podívat se a příčíst si i o neznámých writerech jako GNOME a dalších. Knížka mě zaujala celá, ale nejvíce na mě zapůsobilo 22 stránek o writerovi a b-boyovi DOZEm ze slavné Rock Steady Crew. Ve výběru 45-ti snímků jsou k vidění DOZEho klasické a současné charactery. Autoři Mascots & Mugs jsou sami writeři a proto má knížka při čtení zajímavý spád. Snaží se pátrat po těch writerech, kteří začali jako první používat předlohy kreslených postav z různých komiksů a tak se dozvídáme spoustu zajímavých historických detailů. Také je zařazena kapitola o legendárním autorovi komiksů o kouzelníkovi a ještěrce (ke komixovému tématu v graffiti se na webu dostaneme v následujících článcích). Na posledních stránkách knihy se mimo starších writerů také objevují jména jako MODE2 a KAWS.
Mascots & Mugs je pohledem zpět na vývoj graffiti charakterů v 70-tých a 80-tých letech. Knížka je tedy důležitá hlavně pro ty, které oldschoolové charaktery zajímají.

Titul: Mascots & Mugs: The Characters and Cartoons of Subway Graffiti
Autor: David Villorente a Todd James
Rok vydání: 2007
Vydavatel: Testify Books
Web: testifybooks.com

dave25