Logo text

Vladimir 518 a
J. Kříbek
Poster serie Filmasia

FI C
29 11 2011

Jeden z menších (ale o to zajímavějších) filmových festivalů se jmenuje Filmasia. Měl jsem společně s Honzou Kříbkem (2666: Praha Odyssey, typo Hudba ohně etc.) tu čest, pracovat na vizuálech pro festival od roku 2006. Děkuji i touto cestou Karle Stojákové za skvělou spolupráci i její přispění ke kulturnější a barevnější Praze.
Sleduj sérii plakátů a info o letošním ročníku, který startuje již ve čtvrtek!

7. asijský filmový festival Filmasia se uskuteční v pražských kinech Aero a Světozor 1.-4. prosince 2011. Uvede žhavé novinky z dálného východu i profil výjimečného korejského tvůrce Bonga Joon-ho.
„V loňském roce jsme Filmasii zaměřili na soubor horkých novinek z asijských produkcí a letos v tom chceme pokračovat,“ říká ředitelka festivalu Karla Stojáková.
Festival uvede například film Samuraj bez meče, což je nová komedie Hitoshiho Matsumota, režiséra fenomenální absurdní frašky Symbol, tentokrát o bývalém samurajovi, který musí během třiceti dnů rozesmát zapšklého synka místního knížete. Další uváděný film Man from Nowhere je precizní thriller a zaslouženě nejnavštěvovanější korejský film roku 2010. Bývalý tajný agent v něm jde po stopách obchodníků s orgány, když unesou holčičku, která mu byla jedinou blízkou osobou…
„Z nabídky japonského, hongkongského a korejského filmu si vybíráme nejnovější díla s důrazem na žánrovou pestrost, která náš festival vždy zdobila,“ komentuje to dramaturg Jiří Flígl.
Speciální pozornost bude 7. Filmasia věnovat tvorbě korejského tvůrce Bonga Joon-ho, jemuž festival připraví profil. Bong Joon-ho patří mezi nejosobitější asijské filmové tvůrce. Studoval sociologii a absolvoval Korejskou filmovou akademii. Debutoval v r. 2000 celovečerním titulem Pes, který štěká, nekouše. Následující Vzpomínky na vraždu (2003) ho celosvětově proslavily. V Česku byl omezeně k vidění i jeho žánrově hybridní vysokorozpočtový Mutant (2006) a intimní drama Matka (2009).

Další informace o programu budeme postupně přidávat na webovou adresu: www.filmasia.cz

Filmasia 2010 – Trailer

Filmasia 2011 – Trailer

518