Logo text

Bitwig
Nová DAW od tvůrců Ableton Live

T
13 01 2012

Původní tvůrci právem proslulé DAW Ableton Live přichází s dlouho očekávanou aplikací Bitwig Studio. Ta na první pohled Ableton připomíná více, nežli by bylo nutné, avšak při bližším prozkoumání zjistíte, že nabízí funkce z řady dalších “podobných”, ale v určitých ohledech často i vyspělejších programů. Například z posledního Cubase si Bitwig bere automatizaci různých parametrů v rámci jednotlivých not, z legendárního Buzz či Reason zase modulární systém, tedy možnost propojovat jednotlivé efekty a nástroje virtuálními kabely, a také by měl umožňovat více lidem pracovat na společném projektu a to online nebo pomocí sítě LAN.
Pokud vše klapne, tak jak má, může být Bitwig jednou z nejmodernějších DAW, ač to samotný vzhled ani tak nenaznačuje. Na druhou stranu, vzpomeňme na Ableton a jeho unikátní, avšak podivný design, který za sebou ukrývá téměř neomezené možnosti. S AbletonemBitwig společnou přinejměnším ještě jednu věc, měl by být expertem na živou hru.
Podívejte se na krátké video a případně se přihlašte do nadcházejícího beta testu. Bitwig nepoběží jenom na Windows a Mac OS X, nýbrž i na Linuxu, kde je jakákoli podobná aplikace vítána s tou nejotevřenější náručí… Já se těším!

akiz