Logo text

Výtahem až do nejvyššího patra: do vesmíru

A T
23 02 2012

Vy starší přestaňte chlastat a fetovat (ať se toho dožijete), vy mladší začněte vydělávat lováky (ať na to máte). Až totiž vlezete do výtahu, který by měl začít fungovat za necelých 40 let v Japonsku, budete v něm moci zmáčknout tlačítko s nápisem 1.patro a o týden a 36.000 km později zastavíte v horním patře – ve vesmíru. Slova jako závrať, klaustrofobie a uvíznutí ve výtahu získají zcela nový, vesmírný rozměr!

Po konceptu vesmírného mrakodrapu, o kterém jsme nedávno psali zde, se jedná o konkrétní vizi, která má svého investora – velkou stavební společnost Obayhashi Corp. ( obayashi.co.jp ) a jasný plán. Zapomeňte na raketoplány, Virgin Galactic a podobný sputniky, tohle je vážná snaha s daným termínem a navíc pochází od Japonců, kteří v těhle věcech dokáží být pořádně zabejčení.

Gigantický vesmírný výtah bude založen na výrobě výtahových lan vyrobených z karbonových nanotrubek, které jsou 20x pevnější než ocel, a které byly vynalezeny v 90.letech 20.století. Ty by měly být napnuté až do 96.000 kilometrů nad Zemí (zhruba čtvrtina cesty na měsíc)! Jeden konec lana by byl ukotven ve vesmírném přístavu na Zemi, druhý ve vesmíru s protiváhou. Stanice ve vesmíru by zahrnovala obytné prostory a laboratoře.

Výtah by měl s použitím magnetických lineárních motorů jezdit rychlostí 200 km/h s kapacitou 30 lidí, což by rozhodně mělo stačit pro většinu vašich dobrejch kámošů i kámošek. Do cíle byste dojeli zhruba za týden, což je stejně rychlejší než jet někam v Rusku třeba vlakem nebo z Brna do Prahy po D1.
Koncept vesmírných výtahů byl popsán v několika sci-fi knihách (Arthur C.Clarke s jejich konceptem přišel již v roce 1979) a jejich potenciální výrobou se zabývaly i koncepty NASA. Vzhledem k tomu, že Clarke v roce 45 predikoval i satelity pro přenos televizního signálu a telekomunikací, můžeme v naplnění jeho vize jako správní scifisti doufat zase o něco více.

Dalším příslibem může být i to, že firma Obayashi i její duchovní matka Dr. Obayashiová nejsou žádnou bandou sci-fi nerdů – v těchto dnech dokončují nevyšší japonskou stavbu -Tokyo Sky Tree a stojí za řadou dalších výškových budov po celém světě.

O konceptu vesmírných výtahů obecně

Charvi