Logo text

Master´s Hammer
Vracejte konve!

M
23 04 2012

Příliš hudby, která by zdárně mohla konkurovat světovým veličinám, nemáme. A co se typografie týče, tak nejspíše také ne. Výjimku za oboje představuje Franta Štorm, jeho kniha Eseje o typografii byla v roce 2009 nominována na cenu Magnesia Litera a jeho kapela Master´s Hammer, jež se celkem nedávno dala opět dohromady, hrála black metal v době, kdy se ve světě samotný žánr teprve profiloval. V osmdesátém sedmém jim vyšlo první demo, přičemž legendárním Mayhem jen o několik měsíců dříve. Samozřejmě i díky tomu se z Master´s Hammer stal kult a zná je snad každý, kdo k black metalu někdy přičuchl. Nebudu tu ale opakovat starý známý příběh a přenesu se do současnosti. Mimochodem, zmíněné Eseje o typografii jsou skvělým prvním krokem do kouzelného světa písma.

Nedávno Master´s Hammer vydali svoji další desku Vracejte konve na místo. Ta navazuje na Mantras z 2009, kdy kapela po celých 14 letech obnovila svoji existenci, a naprosto bez problémů konkuruje i legendárnímu Ritualu či koncepčnímu Jilemnickému Okultistovi. Je skvělé slyšet kombinaci češtiny a kytar, aniž by z toho vznikla nějaká „lopaťárna“, jak je u nás oblíbeným zvykem, a ještě v tom byla notná dávka dobrého vtipu a neuvěřitelný smysl pro detail. Není se čemu divit, kromě Františka Štorma jsou v kapele i další neméně zkušení kovotepci, a to hlavně Honza Kapák za bicíma. V mém pomyslném žebříku jde ostatně o jednu z nejlepších desek, které letos zatím vyšly.
Master´s Hammer byste měli znát, i kdyby nebyli váš šálek kávy, dost možná totiž jednou natrefíte na někoho, komu se v souvislosti s Českou Republiku ani nic jiného nevybaví…

Master´s Hammer – Vracejte konve na místo – Šumava

Master´s Hammer – Rituál – Černá svatozář (1991)

Oficiální stránky kapely
&
Štormova práce na poli typografie

AKIZ