Logo text

Benga
Již tento
pátek v Praze!

M
07 05 2012

Po dlouhých čtyřech letech se do Roxy znovu vrací jedno z nejzásadnějších dubstepových jmen současnosti a člen hvězdného projektu Magnetic ManDJ Benga! DJ a producent proslulý výjimečným hudebním citem ale i zajímavými nadžánrovými experimenty v Roxy vystoupí v pátek 11. května. Záda mu budou krýt DJs Tuco, Smack a Dryman.

Že je letos pětadvacetiletý Adegbenga Adejumo považovaný za jednoho z hlavních hybatelů jednoho z nejzajímavějších hudebních stylů současnosti není rozhodně náhodou. Vždyť už ve svých čtrnácti coby začínající producent s nepřehlédnutelným afrem se poprvé objevil v nyní již zaniklém klubu Velvet Rooms na noci Forward>> pověstné tím, že právě zde vznikl dubstep.

Tehdy ještě malému klukovi z londýnského předměstí Croydon, který své první producentské pokusy absolvoval doma na svém Playstation, učarovali hutné vibrující subbasy a zkouřené reggae samply natolik, že už v patnácti, tedy v roce 2002 vydal svůj první vinyl Skank/Dose na jednom z labelů, kde dubstep začal, na Big Apple.

Právě Big Apple, který rozjel majitel stejnojmenného Croydonského obchůdku DJ Hatcha, se stal místem, kde se zrodily další budoucí velké hvězdy dubstepu jako např. Artwork, Horsepower, Chef, Plastician nebo Skream, s nímž Benga dlouho tvořil nerozlučnou dvojku (společně vystoupili ostatně také v roce 2008 v ROXY).

Spolu se Skreamem ale také s lidmi z party Digital Mystikz (Loefah, Coki a Mala), s nimiž Benga rovněž produkoval celou řadu tracků, se Benga značnou měrou zasloužil o rozšíření dubstepu z londýnského undergroundu na klubové parkety po celém světě a jméno Benga se stalo jedním z nejžádanějších nejen na klubové scéně.

Minimálně během prvních několika let Bengovi rychle se rozjíždějící kariéry nebyl ale dubstep jediným žánrem, kterému se věnoval. Spoustu zkušeností nasbíral také coby tvůrce instrumentálek pro celou řadu renomovaných grime MCs jako například Crazy Titch nebo Ghetto.

Od roku 2005 dal ale všemu ostatnímu vale a plně se soustředil jen a jen na dubstep. Jeho singly vydané na labelech jako Planet Mu nebo Hotflush a především pak skvělé debutové album Diary of an Afro Warrior (2008) či společný hit s Cokim Night (2008) udělali z Bengy respektovaného DJe i producenta a jedno z největších dubstepových jmen současnosti.

Zapomínat ale nemůžeme ani na projekt Magnetic Man, který dal v roce 2007 Benga dohromady společně se svými starými kámoši ze čtvrti Croydon a nyní dusbtepovými hvězdami světového formátu Skreamem a Artworkem. Jejich eponymní debut z roku 2010 stejně jako živá vystoupení se staly na elektronické scéně obrovskou senzací, o čemž ostatně dost výmluvně vypovídá i vytíženost Magnetic Man i jeho jednotlivých členů.

Stačí jen letmo mrknout do Bengových tour dates a hned je nadmíru jasné, že je chlapec slušně rozlítaný doslova po celém světě. O to větší událostí pak bude jeho pražská show, kterou by si 11. 5. v ROXY neměl nechat ujít žádný fanoušek dubstepu a kvalitní elektroniky.

Klub bude otevřen od 22:00. Vstupenky koupíte v předprodeji sítí Ticketpro, Tickestream a Ticketportal 220 czk + poplatky, na místě pak budou stát 300 czk.

13