Logo text

Punkový Pussy Riot ve vězení
Putin se posral

04 06 2012

Ačkoliv je současné Rusko oficiálním politickým zřízením už federativní republika a tváří se sebevíc demokraticky, celý svět cítí, že to tam furt smrdí. Svoboda na papíře a ksichtech státních pohlavárů, diktatura a cenzura v praxi.
To, že se v Rusku děje spousta dosti pochybných politických procesů, není pro člověka s otevřenýma očima žádná novinka. Poslední případ je však do nebe volající. Naposledy to odnesla ruská feministická hudební punková skupina Pussy Riot, která je známá svou kritikou ruského patriarchálního systému a především prezidenta a bývalého tajného agenta KGB Vladimíra Putina. Putin se objevuje v textech punkových Pussy Riot s dost nelichotivými přívlastky a ve vtipných a zároveň dosti zesměšňujících přirovnáních. A to Vladimír nese dost těžce. Cenzura v Rusku není, ale kritizovat toto neviňátko v čele Ruska?! To by nešlo…
Mísa přetekla, když punkové dívky vtrhly v únoru do moskevské pravoslavné Katedrály Krista Spasitele a zahrály „punkovou modlitbu” vyzývající k vyhnání prezidenta Putina. V Rusku je téměr vše propojené, a tak nebylo ani náhodně zvoleno toto místo – vztahy mezi ruským prezidentem Putinem a šéfem ruské pravoslavné církve a současně také, velmi překvapivě, tajným agentem KGB Kirillem jsou dosti pochybné. Trojice dívek byla po akci ihned zatčena a převezena do cely, kde čekají na soud. Tento happening by jinde v demokratické zemi byl považován za pouhou recesi, v Rusku byl kvalifikován jako těžký trestný čin a dívkám ve věku 22 let hrozí až sedmileté vězení!
Ze strany Pussy Riot to nebyla první provokace. V prosinci minulého roku zahrály dívky velmi odvážně píseň „Smrt vězení, svobodu protestů” přímo na střeše věznice, ve které byli zadržováni účastníci protivládních protestů a v lednu vystoupila skupina na Rudém náměstí v Moskvě s velmi poetickou písní „Putin se posral“. Inu, čeho je moc, toho je příliš i pro dobráka Vladimíra.
Případ si díkybohu vyžádal velikou pozornost a v celém světě se konají happeningy za osvobození mladých dívek. 15. května se v pražské Lucerně konal benefiční koncert Už zase zavírají muzikanty, kde vystoupili symbolicky i Plastic people. Jen škoda, že náš prezident Václav Klaus se stále chlubí Puškinovou medailí za zásluhy, kterou dostal právě od agenta Putina.

Vytoupení Pussy Riot v moskevské katedále.


Matthew B