Logo text

E.T. volá domů
slavím třicetiny!

FI
11 06 2012

Poprvé se náš slavný „ugly pretty“ mimozemšťánek pokoušel navázat kontakt se svou tři miliony světelných let vzdálenou rodnou planetou už před třiceti lety! Steven Spielberg byl téměř tak starý, jako je jeho masterpiece dnes, když jej natočil. Byl to pětatřicetiletý kluk, který si tím splnil svůj dětský sen, jak sám říká. A dílo se mu zdařilo velmi dobře! Film získal čtyři Oscary a výborně si vedl i po stránce marketingu. Dodnes se drží, myslím, na čtvrté pozici v celkovém výdělku – stál okolo 200 milonů a vydělal hodně přes jednu miliardu.
Režisér Steven nikdy ani nechtěl natočit pokračování, přestože po tom celý svět toužil, chtěl svůj sen uchovat. Pouze ke dvacátým narozeninám mimozemšťánka mu dopřál tak trochu nový kabát: přidal nové speciální efekty, pár nevydaných scén a zavedl sporné pacifistické úpravy, celkově získal 11 minutek navíc.
Dnes již legendární film je jedním ze základních kamenů sci-fi filmů a tvoří téměř identickou paralelu s E.T.; i po třiceti letech se mu daří navázat kontakt se současnými diváky.
Skvělej tip na dávku old-school science fiction.

Matthew B