Logo text

4 Nejlepší Vily Světa
Vila Savoye

A
12 07 2012

Nedávno jsme zde publikovali článek o perle funkcionalismu – brněnské vile Tugendhat. Vila Tugendhat se zároveň řadí i mezi čtyři nejlepší vily světa, z pohledu architektonického zpracování samozřejmě. Dále to je dům Robbie od Franka Lloyda Wrighta v Chicagu, Steinerova vila ve Vídni od Adolfa Loose, vila Savoye v Poissy navržená Le Corbusierem a vila Tugendhat v Brně. Dnes už všichni čtyři umělci/architekti patří mezi ikony ve svém oboru.
Teď se pojďme podívat na druhou vilu – vila Savoye od Le Corbusiera. Architekt ji dokončil na začátku třicátých let a sám ji definoval jako “krabici zavěšenou ve vzduchu v poli nad ovocným sadem.”

„Jsem samouk a jsem zvědavý. Nemám žádnou školu, nemusel jsem se tudíž pracně odnaučovat to, co bych se v ní učil. Nechci se míchat mezi akademiky, neboť člověk nesmí myslet akademicky. Jedinou mou školou je neustálé pozorování přírody a věcí kolem nás.“

Corbusier se měl údajně inspirovat i limuzínou, především jejími dynamickými tvary, které bylo potřeba na přemístění rodiny Savoye z jejich paláce v Paříži sem do jejich odpočinkového domku. Na tento odkaz reaguje točitým schodištěm, vstupní rampou a polokruhovou platformou, která doslova proplouvá celým zbytkem domu.
Podobně jako tomu bylo u vily Tugendhat, kde se Miese van der Rohe snažil o rovnováhu mezi stavbou a přírodou, i tady Corbusier použil silný pás oken lemující celou stavbu, a proto mají návštěvníci vily taktéž velmi úzký kontakt s okolní zahradou.
Zcela jedinečná je ovšem střecha vily Savoye, na níž nechal architekt prostor i pro solárium a zahradu s terasou a nechal tak celý dům otevřený i okolnímu prostředí.
Sněhobílá fasáda vily navíc úžasně kontrastuje s plnou zelení okolní zahrady. Ve výsledku další úžasná funkcionalistická a minimalistická stavba!
Na závěr ještě zmíníme slavných pět bodů moderní architektury (funkcionalismu) podle Le Corbusiera:
1. Sloupy: stavět domy na sloupech, čímž se uvolní přízemí pro zeleň a volný pohyb.
2. Střešní zahrady: technika plochých střech umožňuje budovat na střechách zahrady. Nahrazují zeleň, kterou dům místu odebral.
3. Volný půdorys: sloupy nesou síly všech podlaží, což umožňuje volné členění prostoru nenosnými příčkami.
4. Pásová okna: systém sloupů nám umožňuje vést dlouhá okna mezi sloupy.
5. Volné průčelí: konzolovitě vyvedené stropy uvolňují průčelí pro naprosto volné řešení oken a průčelí.

Vila Savoye i jako Lego stavebnice

Matthew B