Logo text

David Carson
> Typography

06 08 2012

Innovator, pioneer, groundbreaker, gamechanger – tyhle a mnohý jiný superlativa jsou neodmyslitelně zmiňovaný pokaždý, když se řekne David Carson. Pro mě je to především typograf, kterej vzbudil můj zájem o tuhle disciplínu.

Zviditelnil se v 90.letech, když po Skateboadring a Surf magu začal pracovat pro Ray Gun magazín. Při designování stránek nekladl důraz nekompromisně pouze na kompozici, ale především na text samotnej. Neměl absolutně žádnou úctu a zábrany k učesaným řádkům plynoucího textu. Měnil fonty, nadrzo je lepil jeden přes druhej, čitelnost nehrála vždycky hlavní roli. V jednom vydání Ray Gunu, mu rozhovor s Brianem Ferrym přišel tak nudnej, že místo standardního fontu – takovýho, kterej obsahuje alfanumerický znaky, použil dingbat! Ruku na srdce – jakýmu designérovi by tohle prošlo schválením redakce? :)

Po Ray Gunu nabrala jeho grafická kariéra klasickej spád a začal se věnovat mainstreamovejm klientům jako je Nike, Microsoft, Emporio Armani, Mazda, Quicksilver, Yale university, Mercury, Little white lies, atd., Vždy však zůstal věrnej svýmu typografickýmu punku.

Mezi (pro mě) nejzajímavější Carsonovy projekty poslední doby patří určitě identita Dalího muzea v st.Petersburgu, publikace “PROBES” Marshalla McLuhana a stránky pro Metropolis magazín. Jako dítě se těšim na novej deluxe re-release NIN “the fragile” v Carsonovym designu!

Ještě musim zmínit jeho participaci na filmu Helvetica. Pro dokument – především o vzniku, ideologii a využití tohodle notoricky známýho fontu, Carson designoval poster. Bohužel jen male procento lidí pochopilo jeho vtip – použil totiž písmo franklin gothic :)

www.davidcarsondesign.com

Jeho interview pro film si můžete prohlídnout tady:

šoš