Logo text

Tono Stano

Král Aktů

FO
10 08 2012

Když se v Česku nadhodí pojem fotografie, asociace většiny lidí zaběhne k Janu Saudkovi. Neměli bychom ale zapomínat na jinou postavu, jinou špičku figurální fotografie a tím je Čechoslovák Tono Stano.
Přestože se Tono nikdy nesnažil vyplout na nějakou vlnu popu, ale naopak bylo pro něj prioritou tvořit z duše, svět si jej našel a dnes patří jeho jméno mezi ty nejlepší světové značky aktů a figurální fotografie. Objeven byl díky své nejslavnější fotografii Smysl z roku 1992. Tono ale tuto fotografii nikam neposlal, nikomu ji necpal, i když věděl, že je asi docela dost dobrá. Vlastně nikdy žádnou svou fotografii neposlal do soutěže, bez jakékoli komerce. Až posléze by osloven americkým tvůrcem knih, který chtěl Smysl zařadit do své knihy The Body, jež se za nedlouho po vydání stala absolutním fotografickým bestsellerem se čtyřmi reedicemi za první rok. The Body je kniha o historii fotografií lidského těla a Tonův Smysl byl dokonce vybrán coby obálka pro celou knihu. A i přes celosvětový zájem o tuto fotografie, je Smysl stále v majetku autora.

Mně osobně však učaroval jeho projekt White Shadow/Bílý Stín. Fotografie do něho začal tvořit už od počátku devadesátých let a stále jej obohacuje. Projekt se prezentuje tím, že to, co je ve skutečnosti černé, je na fotkách bílé. Samozřejmě s pomocí negativu. Naprosto okouzlující je jeho video mapující komplet celý průběh a finiš fotografií z tohoto projektu.
Meister Tono Stano!

Matthew B