Logo text

Nejvyšší Budova ČR
AZ Tower

A
30 08 2012

Brno opět vytahuje nové architektonické eso, a tím je právě rodící se mrakodrap, naprosto jedinečný v celé republice.
AZ Tower přeroste dosud nejvyšší českou stavbu City Tower v Praze téměř o dva metry a všechny ostatní budovy předežene hlavně svou modernistickou a futuristickou aurou díky svému celkovému zpracování. Ze zveřejněných vizualizací totiž budova působí naprosto novým stylem architektury, která u nás není běžná a není vlastně vůbec.
111 metrů vysoká štíhlá dáma se skládá ze tří částí: prosklené prostřední části s pěti rychlovýtahy, které budou stříet rychlostí 4 m/s, symetrického železobetonového kvádru a příjemně “esíčkovitě” zvlněného bloku. Stavba na sebe upozorňuje také skrze svou netradičně barevnou fasádu a nepravidelně rozmístěná, různě velká okna. Projekt je sympatický i díky své energetické náročnosti, nebo spíše nenáročnosti. V posledním patře bude totiž ústředí elektrárny, která bude zpracovávat získanou solární energii z jižní fasády.
Projekt budovy vznikl v architektonické kanceláři Burian – Křivinka už někdy v druhé polovině první dekády jedenadvacátého století a stavět se začalo zjara minulého roku, dokončení je plánováno na jaro roku 2013. Zde můžete pozorovat AZ Tower, jak roste před očima díky sekvenčním snímkům.
Náklady na realizaci této budovy se vyšplhají na částku osmi set milionů, a pokud máte alespoň pár procent z této sumy, rychle nabíhejte na oficiální web společnosti, kde čeká ještě pár posledních volných kanceláří v populárním stylu open-space a apartmánů (autor článku doporučuje především ten nejhornější za 16 mega – budete mít ovšem k dispozici celá dvě patra!).

Nezbývá tedy, než očekávat úplné narození této krásné dámičky, která naši architekturu posune zase o něco dál, protože remcání české veřejnosti žádný progress nepřinese. Stieg und stieg bis zum Himmel!

3D vizualizace od DesignMagazin

Matthew B