Logo text

Flying Steps
Flying Bach

02 10 2012

Kdyby Johann Sebastian Bach viděl dobře temperovaný breakdance světových šampionů Flying Steps, dal by svou paruku za možnost žít v 21. století a komponovat pro jedinečnou show Red Bull Flying Bach! Klavírní hudba, elektronické rytmy, balet a streetové taneční styly jako Popping a Locking! Dokonalost v každém tónu a každičkém pohybu! Tomu se říká perla nepravidelného tvaru, tedy pérola barroca, zkráceně baroko třetího tisíciletí. Světla, scéna, pohyb a hudba jakým se nechce věřit. Stejně jako tomu, že muzika Johanna Sebastiana Bacha se za jeho života nedočkala uznání a po jeho smrti upadla na půl století v naprosté zapomnění! A tím méně, že na tvorbu tohoto barokního skladatele lze tančit breakdance, jaký svět dosud neviděl!

Všechno to začalo v roce 1993 v Berlíně; 357 kilometrů od Eisenachu, kde se v roce 1685 narodil Johann Sebastian Bach. Kadir Memis zvaný Amigo a Vartan Bassil zde založili breakdanceovou skupinu Flying Steps; dnes má devět členů a několikanásobné vítězství v mezinárodních soutěžích Battle Of The Year a Red Bull Beat Battle. Byli skvělí a obdivuhodní – na základě breakdance vytvořili dvě hry pro PlayStation a otevřeli vlastní školu Flying Steps Academy Berlin. Ale pořád ještě tomu něco chybělo. Nebo spíš někdo. Tím byl dirigent a umělecký šéf Christoph Hagel; psal se rok 2010.

Ten nápad byl stejně jednoduchý, jako geniální – roztančit všechny končetiny v rytmu Bachovy kompozice Dobře temperovaný klavír; nejlépe při otáčkách na hlavě! Street dance za zvuků klavíru a cembala na pozadí barokního kostela na nejmodernější scéně? Proč ne! Každý přece ví, že J. S. Bach byl rebel své doby – třítýdenní dovolenou si bez skrupulí a svévolně prodloužil na tři měsíce, umožnil přístup na kůr “cizí dívce”, přijímal nová pracovní místa bez souhlasu předchozího zaměstnavatele, několik týdnů si poseděl v kriminále; curriculum vitae hodné slušně ostrého rappera z amerického Bronxu!

Proč by tedy neměl roztančit breakdanceovou crew? Tím spíš, že tenhle výjimečný skladatel byl pozoruhodný experimentátor – není jeho chyba, že v osmnáctém století ještě nebyla práce s computery a electro beaty v módě. Jak totiž dokazuje hudební nastudování pro jedinečnou show Red Bull Flying Bach, baroko a současnost překlenuje velmi soudružný most. Dneska by možná většina z dvaceti Bachových dětí tančila street dance a pyšnila se prestižní německou cenou Echo Award stejně jako Flying Steps. Jejich unikátní a zcela nezapomenutelná show bude k vidění v pražském Hudebním divadle Karlín jen třikrát a dost! A to v rácmi světové tour po 14 zemích, jež navazuje na loňské beznadějně vyprodané evropské turné. Nepropásněte tedy jedinečný tanec fug a preludií! Slovensky: Tanec fug a pre ľudí! Česky: Tanec jednověté hudební skladby a pro lidi!

ZAPOMEŇTE NA MONTY PYTHON´S FLYING CIRCUS, VE DNECH 29. – 31.ŘÍJNA SE V PRAZE PŘEDSTAVÍ RED BULL FLYING BACH!

FB udalost zde!
www.redbull.cz/flyingbach

press