Logo text

Book Tip
Mario Puzo: Kmotr

B
11 10 2012

Tato naprostá klasika literatury zabývající se mafiánskou tématikou z roku 1969 vás prostě zařízne do křesla a bude vás nutit stále se k ní vracet tak, jak to udělala už s miliony čtenářů před vámi.
Román je uveden Balzacovým citátem charakterizujícím vesměs celé dílo: V pozadí každého velkého majetku je zločin. A přestože ústřední famiglia Corleonových působí sebevíc sympaticky, je to ve výsledku taková hrdá kurva.
Prostředí sicilské mafie ve spojených státech, kde platí jediný zákon omerty /mlčení/, je zkrátka velmi zajímavé téma už samo o sobě. A nutno dodat, že tento autorův první román z amerického podsvětí se hrozně povedl. Zamilujete si i způsob, jakým je kniha zpracována – z ničeho nic totiž do vás napere naprosto klíčovou a zlomovou událost, kterou až posléze podrobně popíše a vtáhne vás tak do jádra problému, protože už přibližně víte, jakým směrem se ten konkrétní příběh bude udávat.
Famiglia Corleonových drží naprostý mafiánský monopol jak v domácím New Yorku, tak de facto i v celé Americe. Její vůdčí postavení se ale značně zkomplikuje poté, co je spáchán atentát na padrina /kmotra/ dona Vita Corleone. Dona ale jen tak něco nesmaže. Nicméně rodinný podnik převezme jeden z donových synů a společně začnou plánovat finální operaci na obnovení svého vůdčího postavení. A můžete si být jistí, že moc živých nezůstane. Velkolepý a mráz nahánějící konec.
Taktéž legendární je i filmová adaptace z roku 1972 Kmotr I oceněný Oscarem.
Přejeme inspirativní čtení.

Matthew B