Logo text

518 na výroční PechaKucha v Ostravě!

BB GR
12 12 2012

PechaKucha Night [peča kuča najt] je název večera, který představuje nejzajímavější osobnosti designu, architektury a dalších kreativních oborů. Akce, která je pořádána ve více než 580 městech po celém světě, proběhne v sobotu 15. prosince v Ostravě už po desáté. A protože je zájem o tuto akci obrovský, bude se jednat o třetí největší PechaKucha Night na světě, více diváků hostil totiž jen Tel-Aviv a Londýn.
„Desátá PechaKucha Night Ostrava není jen oslavou jubilea, má ambici stát se jednou z nejdůležitější akcí v oblasti českého designu a architektury v tomto roce,“ motivuje k účasti Pavel Polok, jeden z pořadatelů, a dodává „Pleskotův Gong, nabitý doprovodný program a prezentující nejzvučnějších jmen – to vše zadarmo. Takovouto akci Česká republika prostě ještě nezažila.“
Základem PechaKucha Nights je formát 20×20, každá prezentace má přesně 20 snímků a každý snímek běží po dobu 20 vteřin. Prezentace o délce 6 minut, 40 vteřin nenudí přílišnými detaily a má za cíl inspirovat účastníky. Přednášejícími jsou nejzajímavější osobnosti kreativních oborů, od architektury a designu přes fotografii a výtvarné umění po módu či občanské iniciativy.
To potvrzuje i sestava, která se představí na desítce v GONGu: Maxim Velčovský, Vladimir 518, Jiří Pelcl, Denisa Nová, Jaroslav Róna, Petr Hrůša, Milan Jaroš a Matěj Stránský, Vladivojna La Chia, Dita Pepe a Barbora Baronová, Milan Cais, a Jiří Surůvka.
Ostravská odnož projektu pocházejícího z Japonska se pyšní několika unikáty. Jako jediná na světě se pokaždé přesouvá do jiných prostor, proběhla tak například v Dole Michal, Sále zastupitelstva Nové radnice nebo naposledy v Evangelickém kostele. Druhou zajímavostí PechaKucha Night Ostrava je fakt, že je zcela zdarma, vzhledem k zájmu je však potřeba obstarat si lístek, ty byly však rozebrány během několika hodin.
Informace o samotné akci, o hostech i fotografie z minulých PechaKucha Nights se dají nalézt na facebookových stránkách akce nebo na oficiálních webových stránkách.

Medailonky prezentujících desáté PechaKucha Night Ostrava

Maxim Velčovský
Absolvent VŠUP v ateliéru keramiky a porcelánu, držitel nepřéhlednutélného účesu, zakladatel studia QUBUS, držitel ceny Granddesignér roku 2007. Jedna z největších osobností současného českého designu, nejznámější je pro své bytové doplňky, jeho vázy, kelímky či porcelánové digitální hodiny patří mezi zlatý fond českého designu a důležitou výpověď doby. Rád pracuje s tématem kýče, tradičních vzorů (například cibuláky) nebo předměty předrevolučního období.

Jaroslav Róna
Sochař, malíř, sklář, keramik, scénograf a mnoho dalšího. Člen komické skupiny Tros Sketos, proslavené znělkou Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, ke které složil také hudbu. Zakládající člen legendární skupiny Tvrdohlaví. Jeho nejslavnější díla lze nalézt na veřejných prostranstvích, patří mezi ně pražský Pomník Franze Kafky či Oskar, nebo sochy Sépie a Rytíř s Drakem, které zdobí zámek Klenová u Klatov. V roce 2007 vyhrává ocenění bibliofilie roku za ilustraci novely Franze Kafky.

Jiří Pelcl
Jedna z nejvlivnějších osobností designu v posledních 30 letech. Vyučuje na VŠUP, kde dříve působil i jako rektor. Nejvíc mezinárodního věhlasu spojeného s oceněními je jeho skleněná výroba, soubor nápojového skla získal byl impulsem k získání: Národní ceny za design, ceny Form 2006 v Německu, ceny Design Plus 2007 v Německu nebo ceny Czech Grand Design pro designéra roku 2007. Kromě designu se věnuje také architektuře, kterou původně také vystudoval. Realizoval řadu interiérů prestižních objektů (interiéry pro prezidenta Václava Havla na Pražském hradě, velvyslanectví v Římě, Pretorii, Český dům v Malmö a jiné). Kromě tvorby se věnuje také teorii designu, publikuje a přednáší.

Vladimir 518
VLADIMIR 518 je jeden z nejdéle působících rapperů české hip hop scény, člen skupiny PSH a zakladatel labelu Bigg Boss. Spolu s PSH vydal dvě dlouhohrající desky, split singl s Indy & Wich a EP Praha, na deskách mnoha interpretů hostoval. Vladimir 518 je znám i jako výrazná osobnost graffiti scény, ilustrátor, comicsový výtvarník a autor scénografií pro představení experimentální skupinyTOW (Noční můra, Turing Machine a Teorie). Jako vedlejší projekt této divadelní aktivity spolu s Davidem Vrbíkem založil projekt SPAM, který se specializuje na audiovizuální synchronizaci zvuku a světla. Jeho posledním dílem kniha Město=Médium, která navazuje na úspěšnou spolupráci vydavatelství Bigg Boss a městských projektů BU2R, kdy v loňském roce vydali nečekaně úspěšnou publikaci KMENY.

Milan Cais
Vystudoval sochařinu, jeho obrazy a objekty byly součástí výstav všude po světě, od Expa v japonském Aiči po výstavu Orbis Pictus v Linci. Nejvíce je známa jeho hudební kariéra spojená s kapelou Tatabojs. I v rámci ní však nezapře výtvarníka – v rámci koncepčního alba Nanoalbum vytvářel či spoluvytvářel booklet, Nanoklip a ilustroval knihu Nanobook, která získala mimo jiné ocenění ministra kultury jako 3. nejlepší kniha roku.Tvoří také pod pseudonymem p3D-01.

Jiří Surůvka
Jiří Surůvka je jednou z nejvýraznějších osobností ostravského kulturního života. Ačkoliv nikdy nestudoval výtvarné umění, je dnes vnímán především jako výtvarník, tam ale rozhodně nekončí. Zabývá se mnoha projekty od nových médií, přes divadelní a kabaretní performance až ke kulturní politice, od demonstrací a performance v převleku Batmana po kurátorství výstav a komunikaci s městem. Je vedoucím pedagogem oddělení Nových médií intermediálního ateliéru Institutu pro umělecká studia Ostravské univerzity.

Denisa Nova
Denisa Nová patří v současnosti mezi špičkové české oděvní designéry. Tvoří pod vlastní značkou DNB a vede dvě umělecká studia, jedno v Praze a jedno v Brně.
Denisa Nova se kromě kompaktních kolekcí, které uvádí na trh pravidelně dvakrát ročně, podílí na mnoha aktivitách, zaměřených v první řadě na současný design a oděvní tvorbu, ale také si vytváří své vlastní projekty s mnohem širším uměleckým přesahem, než nabízí oděvní tvorba sama osobě.
Její díla byla vidět v rámci Expo 2010, vyhrála mnoho prestižních národních ocenění mj. Oděvní designér roku a je častým hostem zahraničních událostí, jakými jsou například Týden módy v Paříži nebo ve Vídni.

Vladimír Skórka
Znám jako Vladimír z dua Tobi a Vladimír. V současnosti mají večerní pořad na rádiu Evropa 2, předtím však moderovali pořad Sabotáž či vystupovali v rámci rádia Helax. Kromě moderování však Vladimír také natočil trojici fiktivních dokumentů o kontroverzních tématech a spoluvlastní reklamní agenturu specializovanou na corporate identity a krátká videa – například v České republice nevídanou politickou reklamu na Pavola Lukšu.

Dita Pepe a Barbora Baronová
Dita Pepe patří do generace mladých českých fotografek z počátku 21. V minulosti se věnovala téměř výhradně reportážní fotografii, nyní se v její tvorbě objeví například i móda. Pozornost upoutal její cyklus věnovaný portrétům -Autoportréty, ve kterém se vyfotografovala s ženami různého věku, charakteru i společenského postavení.
Barbora Baronová je spisovatelkou, copywriterkou, novinářkou ale i hudebnicí, má za sebou několik knih pro děti, povídku v knize Sedm žen doktora Cynického.
Dita a Barbora jsou společně autorkami knihy Slečny, která se zabývá neprovdanými ženami.

Petr Hrůša
Brněnské architektonické studio nesoucí jeho jméno patří mezi českou špičku. Výčet jeho realizací obsahuje takové stavby jako je Galerie Vaňkovka v Brně nebo rekonstrukce Domu umění města Brna. Ostravské publikum bude zajímat fakt, že Petr Hrůša stojí za novým interiérem ikonické kavárny Elektra.

Vladivojna La Chia
Vladivojna vystudovala intermediální ateliér u Petra Lysáčka v Ostravě. Věnuje se především malbě, kresbě, komixu a akvarelu. Její hudba k filmu Jana Hřebejka Nevinnost byla nominovaná na Českého lva a Cenu české filmové kritiky. Vladivojna rovněž píše povídky, básně, texty a bajky. Ráda kombinuje a propojuje všechny tyto umělecké obory. K jejímu poslednímu albu Bohémy vyšla i kniha Vladibajek a akvarelových ilustrací. Součástí jejích koncertů bývá i autorské čtení nebo výstavy. Na ostravské Pecha Kucha se představí v celé své kráse.

Matěj Stránský a Milan Jaroš
Dvojice fotografů Jaroš/Stránský je klenotem společenského časopisu Respekt. Zatímco Milan Jaroš spolupracoval také s mnohými zahraničními novinami a časopisy jako New York Times, International Herald Tribune, The Wall Steet Journal nebo Courriere International, Matěj Stránský publikoval v časopisech Reflex, Živel, Hype nebo Monitor on Psychology.
Za své fotografie získal řadu ocenění v Czech Press Photo i zahraničních soutěžích, Milan Jaroš a jeho fotoreportáž z loučení s Václavem Havlem je pak dokonce letošním vítězem české mutace soutěže o nejlepší zpravodajskou fotku.

boss