Logo text

Budoucnost architektury
3D tisk budov

A
23 01 2013

S fantastickou a zároveň velmi blízkou a reálnou vizí budoucnosti výstavby budov jak ze sci-fi příběhů – tiskem na průmyslových 3D tiskárnách – přichází holandští architekti ze studia Universe Architecture (v minulosti přišli mj. s fungujícím projektem magnetické levitující postele). V tuto chvíli však prezentují projekt budov, které vycházejí z Möbiova listu (nekonečné, jednostranné smyčky), náklady na jednu by měly být okolo 140 miliónů korun a zájem o ně již projevila údajně řada firem i muzejí po celém světě.

Podle nizozemských architektů má průmyslová 3D tiskárna využívat písek a zvláštní pojivo, které vytvoří výsledný stavební materiál podobný mramoru a bude pevnější než cement. I přesto nebude konstrukce samonosná a jejích 1000 metrů čtverečních zastavěné plochy bude vyžadovat i betonové zpevnění.

Holandská firma chce počet těchto staveb omezit jasným pravidlem: jedna na jednu zemi. Jasné zatím není, jestli budou všechny stavby identické, anebo se budou lišit. Nové technologie, jak ostatně ukazujě celá řada nedávných článků na BiggBoss, přináší do architektury opravdu fascinující, vzrušující a dříve v historii nemyslitelné prvky. Máme se určitě ještě na co těšit. www.universearchitecture.com

Charvi