Logo text

Když malíř píše aneb Gemrotovo Bestiario
Zvířata lidmi a lidé zvířaty

B GD
16 04 2013

Mořské panny roztrhané lodními šrouby, malá holčička týrající zvířátka, umírající srna hlásající věčná moudra lidským hlasem či hyena jako vůdce lidské smečky – toť malá ukázka plejády roztodivných, perverzních a morbidních postav z bestiáře zkropeného psacím perem Jana Gemrota. Bestiario je literárním debutem tohoto úspěšného třicetiletého pražského malíře a také myšlenkového spřízněnce naší BiggBossí rodiny.

Gemrotovo Bestiario právě vydané v nakladatelství jeho galeristů – Vltavínu – vzniklo jako jakási prodloužená ruka jeho loňské stejnojmenné výstavy ve stejnojmenné galerii „tématizující svět zvířat v příbězích“. Výstavu přijala s nadšením jak veřejnost, tak kritika, sám jsem neodolal dvěma jeho obrazům, které již v mé skromné sbírce současného českého malířství zaujímají čestné místo. Možná proto jsem se kombinace s knihou povídek trochu podvědomě bál – to, že někdo v něčem dosahuje geniality neznamená, že se té samé kvalitě přiblíží v dalších tvůrčích činnostech. Historie umění je dlážděna řadou podobných, neúspěšných pokusů končících blamáží.

Jak rád jsem se v tomto případě mýlil! Paradoxně nejslabší je dle mého názoru hned úvodní, možná až zbytečně „dovysvětlující“ povídka „Muzeum umění“. Další, v úvodu zmíněné náměty jsou ale zcela dospělé „belles-lettres“ texty, které nevykazují nic z dětských nemocí začínajících autorů. Pro někoho šokantní a morbidní. A ve svém poselství spějící k neúprosnému a pro mnohé nepohodlnému zjištění či příměru, že přes veškerou snahu lidstva se od zvířat co nejvíce odlišit můžeme být v podstatě nejen stejní jako oni, ale mnohdy i víc zvířecí. To vše podává autor svižně, orgininálně, výstižně a bez patosu. Dalo by se skoro říci, že i fotorealisticky, stejně jako mnohé jeho malby.

A tím se i dostáváme od nejsilnější stránky povídek k největší slabině celé publikace: je zpropadeně krátká. Zhruba 50 stran zahrnuje jak povídky, tak i reprodukce obrazů a náruživý čtenář (ke kterým se mnohdy řadím) ji zhltne doslova jako jednohubku na jedno mrknutí.

Přesto: pokud se Vám líbí Honzův vizuální projev a zrovna si nemůžete dovolit jeho originální olej, Bestiario krásně poslouží jako alternativní literární dildo. Sex to bude sice krátký, ale o to zábavnější. A Jan Gemrot by neměl zůstat jenom u tohoto pokusu. Je zpropadeně dobrý malíř a jak Bestiariem naznačil, dokáže dobře malovat i slovy.

Knihu lze objednat zde
Více o J.G. na: http://www.jangemrot.com/

Charvi