Logo text

Back to the Future
Luigi Colani

A GD
30 07 2013

Na jméno Luigi Colani jsem narazil po té co jsem na aukru zahlídl joystick, kterej byl prostě jinej. Nemohl jsem odolat a za pětibábu jsem ho „vyaukroval“. Při bližším ohledání a vygooglení nezaměnitelného podpisu Colani se člověku otevře uplně novej svět. Nikde není pravej úhel, všechno je plynulé a zapadá do sebe. Přesto zaoblené tvary mají logiku, která výchází z aerodynamiky, přírody anebo má ergonomický účel.

Jako maďar vzhlížející designer Luigi Colani je původem z Německa. Narodil se v Berlíně v roce 1928. Po studiu aerodynamiky na Sorboně pracoval v USA jako designer letadel, kde měl možnost si ošahat nejnovější materiály. Nejvíc si oblíbil plastové kompozitní materiály, které mu právě umožňovaly téměř neomezené tvarování. Jako první na světě vyvinul celoplastovou kapotu auta. V 60.letech se proslavil designem nábytku a stala se z něj světová designérská hvězda. Od VW dostal astronomický rozpočet na vývoj konceptů futuristických aut. Navrhl koncept vysoce výkonných větronů, které jsou schopny přeletět Atlantik. V 80. letech, pak pracoval na návrzích elektroniky pro firmy Sony a Cannon a později na designech počítačů.

V současné době má Luigi Colani studio a výzkumné centrum ve Švýcarsku. Posledním výrazným projektem byly návrhy aerodynamických trucků , s kterými přišel v roce 2003. Z dnešního pohledu by se možná dalo říct, že jeho design už „zavání“ retrem, přesto je to vesmír, který v člověku vzbuzuje otázku, proč věci kolem nás vypadají furt stejně šedě, když to jde i jinak.

www.colani.de

kwai chang cyber caine