Logo text

Reportáž z cestování časem
na návštěvě u Karla Čapka

A B
27 08 2013

Čas od času v zahraničí proběhne zpráva o objevu tzv. time capsule, neboli časovém pouzdru. Může to být například zavřená a zapomenutá prodejna aut či byt, který ve chvatu opustil jeho majitel, již se do něj nevrátil a ten tak zůstal zakonzervován v čase, aby byl po desetiletích znovuobjeven.
Takže přátelé mám pro vás neuvěřitelně skvělou zprávu: nejenom že máme v Praze vlastní bytovou time-kapsli, ale ještě navíc patřila jedné z největších českých kulturních ikon všech dob – geniálnímu Karlu Čapkovi. A já jsem ten šťastný časový kosmonaut či snad chrononaut, který se z téhle cesty časem s husí kůží právě vrátil.
Čapkem na stole zpola vyluštěná křížovka z roku 1929? Rozečtená kniha? Funkční světla v místnosti, kde se scházeli Pátečníci, a která Čapek sám navrhl? Křeslo, v němž sedával Masaryk? Fotky Dášenky ve fotoalbu? Výstřižek z novin oznamujících Čapkovu svatbu?
Je tam vše.
Tužkou kreslená skice z koncentračního tábora, rukopisy, fotografie, koberce, sošky a suvenýry z cest, ex libris, lahvička inkoustu, tisíce knih….
A vy čekáte, že se každým okamžikem otevřou dveře a vejde on.
Za ta léta jsem projel svět křížem krážem. Ale téhle cestě časem se žádný výlet nevyrovná.
Totální genius loci.

Pokochejte se sami.

P.S.
Vila bratří Čapků byla postavena v letech 1924- 1925. Architektem vily byl Ladislav Machoň, který svého času vedl i ateliér Jana Kotěry a do vítězného konce dovedl stavbu právnické fakulty UK a rekonstruoval barokní areál Klementina. O koupi vily v současnosti jedná radnice Prahy 10. V průběhu září by měly být hotové znalecké posudky na rozsáhlý originální inventář vily i na budovu samotnou a místní zastupitelstvo pak rozhodne o případné koupi.

Charvi