Logo text

South London Borrough
Elephant
and Castle

01 10 2013

Elephant and Castle. Špinavá čtvrť na jižním břehu řeky, která mi vždy přišla něčím přitažlivá. Tahle čtvrť se nachází asi patnáct minut od jižního centra Londýna, jih byl za druhý světový války z velký části vybombardovanej a proto je v něm hodně architektury padesátejch let a novější. Dominantou EaC je Strata SE1, 148 metrů vysokej věžák s třema věrnejma turbínama na vrcholu. Jeden z londýnskejch architektonickejch skvostů. Naproti němu se nachází časem poznamenaný EaC shopping centre, nejstarší nákupní centrum v Anglii, který dnes vyvolává dojem, že je ve fázi pozvolnýho rozkladu. Venku najdete trh s nekvalitníma produktama všeho druhu, vevnitř stojí za zmínku třeba Ind, kterej prodává starý videohry typu Sega 64. Při pohledu na jeho zboží ukápne nejedna nostalgická slza. Vedle obchodního centra je blok něčeho, co připomíná socialistický paneláky. Jedná se o poměrně velký stavby, který sou rozestavěný v kruhu a uprostřed tvořej jakýsi “náměstí”. Tohle místo je dnes už opuštěný, snad na každým balkóně je graffiti a celý to působí trochu zlověstně. Když jsem se zeptal jednoho londýnskýho kamaráda na historii tohohle místa, řekl mi, že dokud byly tyhle paneláky obývaný, přezdívalo se jim “dead house” a to z toho důvodu, že velká část nájemníků byli feťáci a kriminální živly. Vraždy, znásilnění a předávkování se drogama bylo na denním pořádku. Poté byl celej blok vybydlen a stalo se z něj ještě horší místo. Feťáci a kriminalita zůstaly s tím rozdílem, že z místa se stal obrovskej, neskutečně špinavej squat plnej bordelu a krys. Dnes už je velká část oplocená a střežena, ale pro zvědavce je stále možný některý části prozkoumat.

Pokud bude chtít člověk přijít na lepší myšlenky, projde prochcaným podchodem, jehož stěny jsou pomalovaný zvláštníma sceneriema v poměrně diletantským stylu. Nedaleko je legendární klub Ministry of Sound, jeden z pilířů Londýnský taneční scény, kde pravidelně vystupujou ty největší jména. Klub se nachází v bejvalý autobusový garáži a pojme tisíce lidí. Což vytváří zajímávej kontrast dne, kdy je očividná chudoba jižního Londýna a EaC obzvlášť a noci, kdy se jede party. Nad ránem se pak potkávaj utahaný matky spěchající do práce se sjetou mládezí.

Celkovej dojem z EaC? Pro mne je místem, kde se prolíná starý s novým, zaprášený s naleštěným, přitažlivý s odpuzujícím. Tohle je magie velkoměsta.

jan