Logo text

Zaha Hadid
Kulturní Centrum Heydar Aliyev

A
04 01 2014

Za uplynulej rok toho kancelář Zahy Hadid vyprodukovala neuvěřitelný množství – ať už v podobě připravovaných projektů, zahájených staveb nebo dokončených realizací.
Mezi to nejlepší z kategorie dokončených staveb musíme jednoznačně zařadit i nejnovější a nyní už otevřený kulturní centrum v hlavním městě Ázerbájdžánu Baku. Jedná se o další nezaměnitelnej styl týhle londýnský architektky s íránskými kořeny.
Budova se velmi sebevědomě rozvaluje uprostřed okolní sovětský, rigidně pravoúhlý, zástavby vysokých obytných budov. To vyvolává silnej kontrast okolních špinavých vertikál a horizontál s novými zářivě bílými křivkami organického centra.
Plášť budovy vyrůstá jakoby přímo ze země, z jejího povrchu, kterej sám i vytváří, zvedá se, vlní, vyčnívá vysoko do výšky a přepadává přes hlavní skleněné průčelí. Zaha Hadid Architects museli pro tohle kouzlení použít i velmi stožitej konstrukční princip, kterej vám ovšem sám přesně nevysvětlim – ve zkratce se jedná o ocelovou prostorovou kostru podpořenou betonovými panely s jakýmsi dalším využitím skleněných vláken (glass-fibre, budu rád za eventuální poučení).
Stejně ohromující jsou i interiéry, který díky dalšímu stavitelskýmu umu poskytují obrovské otevřené prostory bez zjevných, návštěvníkům skrytých podpor.
Budova je ovšem významná i z dalšího hlediska, více sociálního. Při pohledu na okolní prostředí to vypadá na jedinej občansky příjemnej veřejnej prostor, se kterým se mohou tamní obyvatelé identifikovat. Zajisté zvedne taky vedle sociální i tu čistě materiální hodnotu vedlejších bytů. O tom jak zapadá do celkovýho urbanismu města, se ale můžem hádat.

Vizualizace z dílny Zaha Hadid Architects

Matthew B