Logo text

Divoký hon
Hellboy má už svou devátou část!

GD C
23 06 2014

Tahle kniha by mohla být jednou z nejdůležitějších v Hellboyově historii. Spojuje zdánlivě nesouvisející příběhy z minulosti a do budoucnosti naznačuje cosi opravdu velkého…
Český překlad devátého dílu Hellboye, kultovního komiksu Mika Mignoly, právě vyšel. Americký výtvarník a scénárista v něm pokračuje ve spolupráci s kreslířem Duncanem Fegredem a přináší příběh plný nečekaných zvratů a souvislostí.
Mike Mignola vymyslel Hellboye a celý svět okolo něj už před jednadvaceti lety a od té doby se „svojí“ postavě paranormálního vyšetřovatele, která navzdory svému temnému původu bojuje na straně dobra, intenzivně věnuje. Devátý díl z cyklu patří mezi nejdelší a také nejzásadnější knihy v Hellboyově historii – to, co dříve působilo jako nesouvisející, osamocené příběhy, najednou začíná dávat smysl jako jeden velký celek. Ve spojení s řadou nových mytologických odkazů a naznačeným dalším vývojem do budoucna nenechává čtenáře na pochybách, že Mignola patří mezi komiksovou scenáristickou špičku.

Na vizuální stránce začal Mignola od minulého dílu spolupracovat s kolegou Duncanem Fegredem. Tihle dva jsou natolik sladění, že Fegredo se Mignolově kresbě nejen vyrovná, ale dokonce je ještě lepší. To se hned tak nevidí. Velice oceňuju v téhle souvislosti fakt, že Mignola tvoří bez ega a i přes svůj talent svěří pro dobro celé věci část své práce někomu jinému, říká Václav Dort, šéfredaktor nakladatelství Comics Centrum. Hvězdný tým Hellboyových tvůrců doplňuje mnohonásobný držitel ceny Willa Eisnera Dave Stewart, který komiks koloroval. Knihu opět skvěle přeložil Jan Kantůrek.

O MIKU MIGNOLOVI
Dnes třiapadesátiletý výtvarník a scenárista původem z Kalifornie publikoval své první obrázky když mu bylo dvacet. V roce 1983 začal pracovat ve vydavatelství Marvel a později kreslil obálky pro některé sešity Batmana u nakladatelství DC. V roce 1993 vymyslel Mignola Hellboye. Vedle kresby se tehdy začal věnovat scénářům, kterým se v současnosti věnuje především.
Do světa vymyšleného pro komiksy s Hellboyem postupně přibylo několik vedlejších větví a to zejména Ú.P.V.O., které počtem dílů a odboček Hellboye překonalo. Mignola napsal několik dílů o Abe Sapienovi, Humru Jonsovi a o dalších postavách, které čtenáři znají z Hellboyových příběhů.
Výtvarně se Mike Mignola podílel na filmech Blade II, Atlantis a Drakula F. Coppoly, ke kterému nakreslil i komiks.
Samostatnou kapitolu jeho tvorby tvoří krátký příběh The Amazing Screw-On–Head a Mignolova spolupráce na sérii Balitimore.

O NAKLADATELSTVÍ COMICS CENTRUM
Nakladatelství Comics Centrum vzniklo v roce 2003. Zakladatelé získali své zkušenosti s komiksem již v roce 1993 prací na magazínu Comics Arena a následně stáli u zrodu nakladatelství Crew, jehož pak byli v letech 1997 – 2000 spolumajiteli.
Ve své produkci se Comics Centrum zaměřuje na komiksové příběhy určené především dospělým čtenářům, na díla zajímavá po scenáristické i grafické stránce. Nakladatelství vydává romány v obrazech, například Ragemoor, Drsná škola, Goon, Vrána, Hellboy, Sin City, 300 – Bitva u Thermopyl, nebo Conan.
V roce 2007 Comics Centrum vydalo v České republice historicky první knihu o dějinách světového komiksu. Pro tuto knihu poprvé v České republice nakreslil speciální obálku Bryan Talbot. V roce 2012 Comics Centrum přivítalo v Praze Jamese O´Barra, výtvarníka a autora kultovního komiksu Vrána, který zde prvně pohovořil o své práci, komiksech, o Vráně a její zfilmované verzi. Loňské vydání restaurovaného komiksu Drsná škola bylo natolik úspěšné, že si restaurovaná data vyžádali i ve vydavatelství Dark Horse v USA.
www.comicscentrum.cz

boss