Logo text

Nové Sídlo Pro Apple
Letecké Záběry Základů Stavby

A
02 09 2014

O stavbě centrály firmy Apple od největší architektonické kanceláře světa Foster + Partners se ví a mluví už několik let. Její design diskutoval se sirem Normanem Fosterem osobně Steve Jobs, od jehož smrti uplynou příští měsíc tři roky.
Nové sídlo firmy vzniká samozřejmě v kalifornské oblasti Silicon Valley, konkrétně ve městě Cupertino. Jakožto sídlo jedné z nejbohatších společností světa, navíc pod vedením perfekcionalisty Jobse, mělo být hodně okázalé a zároveň ukazovat to nejlepší z možností současné architektury. Tomu logicky odpovídá i cena: původní odhadovaná cena 3 miliard dolarů se posléze navýšila téměř o polovinu na 5 miliard (desetina ročního rozpočtu České republiky, hehee) a bůhví, kde se zastaví.
Před několika dny se na internetu objevilo video zachycující základy nového Apple sídla a i přes veškeré očekávání rozměrů ohromilo všechny přední světové weby věnující se designu a architektuře.
Centrála o průměru 460 metrů by měla sloužit 13 000 zaměstnancům od roku 2016 při celkové užitné ploše 260 000 metrů čtverečních a na její dokončení se teda fakt máme co těšit!

It’s a pretty amazing building. It’s a little like a spaceship landed. It’s got this gorgeous courtyard in the middle… It’s a circle. It’s curved all the way around. If you build things, this is not the cheapest way to build something. There is not a straight piece of glass in this building. It’s all curved. We’ve used our experience making retail buildings all over the world now, and we know how to make the biggest pieces of glass in the world for architectural use. And, we want to make the glass specifically for this building here. We can make it curve all the way around the building… It’s pretty cool.
- Steve Jobs

Model Budovy

Záběry stavby Apple kampusu pořízené kamerou GoPro přichycené na dronu

matthew b