Logo text

Coop Himmelb(l)au
Kosmický Muzeum Dokončeno!

A
10 02 2015

Úžasná mimozemská stavba, jejíž 2 fáze (projekt a konstrukci) jsme představovali už v roce 2013, je konečně dodělaná, zkolaudovaná a otevřená veřejnosti!
Celej proces trval dlouhých 13 let a stál necelých 5 miliard. Legendy Coop Himmelb(l)au vyhráli soutěž už v roce 2001 a výsledek předali v prosinci minulýho roku. Název Musée des Confluences odkazuje na lokalitu muzea, která se nachází na soutoku dvou řek města Lyon, kde zároveň probíhá kompletní urbanistická renovace s projekty velkých architektonických jmen např. MVRDV, Herzog & de Meuron nebo Massimiliano Fuksas.
Budovu nejednotný formy utvářejí tři základní části: „sokl“, „krystal“ a „oblak“. „Sokl“ pod hlavním vstupem hostí auditoria, zasedačky a technický místnosti. „Krystal“ je kompletně prosklená horní část muzea orientována směrem k městu, jež má sloužit jako hlavní společenskej prostor. Poslední část nazvaná „oblak“ má svou konstrukcí připomínat kosmickou loď zakotvenou nad celou budovou muzea.
Na neuvěřitelnej design baráku se dokážete dívat dlouhý minuty, otevřete si proto zdroj článku s velkým rozlišením fotek.

matthew b