Logo text

Úspěch české architektury > Národní pavilon na EXPO zvolen třetím nejlepším!

A
30 10 2015

Z milánské metropole, která hostí letošní světovou výstavu EXPO, právě dorazily výsledky ocenění za “Best Pavilion for Architecture & Landscape”. A udělaly nám velkou radost. Třetím nejlepším pavilonem v této kategorii byl totiž zvolen český národní dům od mladých architektů Chybik+Kristof Architects. Ti pojali národní pavilon velmi minimalisticky, nesnažili se o ohromení diváků lacinými výrazy, naopak vsadili na výrazně nízký rozpočet celé stavby díky použití montované modulární konstrukce – takové lego z běžných kontejnerů. Celá hmota pavilonu pak stojí jen na subtilních podpěrách a i v reálu působí velmi lehkým dojmem. Díky tomu se může po skončení výstavy pavilon dost jednoduše rozmontovat a převézt zpátky do republiky, nedojde tak k zbytečnému vyhození veřejných peněz. Počítá se s následným využitím pavilonu jako školky a autor těchto řádků tuší, že poslední informace říkají, že samotný pavilon by si mělo vzít Brno a bazén by mohl jít na pražskou náplavku.

Vyznamenání oceňuje kromě architektury také prostředí a okolí pavilonu, v tomto případě zřejmě zabodoval český dům svým otevřením návštěvníkům i sousedům. Pavilon totiž nepřikazuje jeden směr expozice (jak to dělají mnohé ostatní), ale nechává příchozí libovolně procházet expozicí a posedávat u venkovního bazénu, který se stal v milánských tropech velkým trhákem a téměř každý návštěvník výstavy se jej snažil zneužít ke svému ochlazení.

Návrh se tak ve všech rovinách držel hlavního konceptu letošní výstavy s tématem “Feeding the Planet, Energy for Life”.

EXPO 2015 oficiálně zavírá své brány poslední říjnový den a autor článku se k němu ještě vrátí se závěrečným zhodnocením. Na závěr pogratulujme autorům českého národního pavilonu za tento úspěch. Jak sami napsali: “Je to teprve potřetí, co Česko získalo na Světové výstavě Expo ocenění za architekturu. Brusel 1958, Osaka 1970 a nyní Milán 2015.”

Foto: Lukáš Pelech

Matthew B