Logo text

Stratos Zero > Bertoneho diamant

AU
22 01 2016

Pojďme se spolu na chvilku vrátit v čase do 70.let. Nadšení z objevování vesmíru, z nových technologií, hravost a zároveň strikce, famózní neokubistický design a láska k závodění – to vše vidím vydestilované v prototypu Stratos Zero od Bertoneho z roku 1970.

Příběh tohoto divokého konceptu začal rok předtím, když si Nuccio Bertone koupil od kamaráda ojetou Lancii Fulvii, odstrojil ji a na jejím podvozku postavil tenhle famózní koncept auta s motorem uprostřed. Jeho cílem bylo vyšachovat ze hry Pinifarinu, který byl v té době u Lancie v kurzu.

Automobilce ho Bertone představil spektakulárně o rok později: osobně v něm přijel do sídla závodní divize. “Přijel jsem k hlavní bráně, kde vrátný neschopen pohybu zíral na ten podivný objekt, který byl tak nízký, že mu mohl podjet pod jeho závorou. Mezitím brumlání motoru přinutilo všechny pracovníky týmu vylézt z kanceláři na dvůr. Pak konečně vrátný zvedl závoru. Byl to nezapomenutelný příjezd. Uprostřed davu jsem vypnul motor a vylezl jsem ze své vesmírné lodi,” vzpomínal po letech Bertone, který lidi od Lancie nadchnul a ti ho pověřili výstavbou prototypu rally závoďáku.

Z tohoto prototypu se tak nakonec v roce 1972 nevyklubalo nic menšího než ikonická legenda rally Lancia Stratos – již ne tak radikální, ale pořád nádherné auto.

Kochejte se tou nádherou.

Charvi