Logo text

Ojedinělá debata o hip-hopové kultuře v českém dokumentárním filmu na Finále Plzeň

M FI
15 04 2016

Čeští a slovenští filmoví tvůrci, které zajímají čtyři elementy hip-hopu, se sejdou již zítra u jednoho mikrofonu na filmovém festivalu Finále Plzeň. V diskusi na téma hip-hopová kultura v českém a slovenském dokumentu si položí otázky jako jsou: Proč točit filmy o hip-hopové kultuře? Co tyto dokumenty vypovídají o česko-slovenské scéně? Je rapové tematice věnován dostatečný prostor filmové produkce?

Diskuse se uskuteční v sobotu 16. dubna od 18:00 v plzeňském prostoru DEPO2015, povídat si zde bude teoretička hip-hopu Anna Oravcová s filmaři stojícími za dokumentárními snímky Girl Power, RYTMUS Sídliskový sen a dílu Rap z dokumentárního cyklu Kmeny.

Writerky existují! To víme i díky Sany, která kvůli novému dokumentu Girl Power procestovala Moskvu, Kapské Město, New York i nespočet evropských měst, ve kterých se jí místní writerky podařilo vypátrat. Film spolurežíroval Jan Zajíček, dlouholetý člen skupiny WWW a jeden z průkopníků graffiti v Československu po sametové revoluci jako Skarf v TCP, ABX crew. Jakému úskalí čelí žena, která si vybere téma z tak výrazně maskulinního prostředí jako je graffiti?

Režisér Bohdan Bláhovec v rámci loňského dokumentárního cyklu České televize Kmeny pátral po podstatě současného rapu mezi těmi, kdo mu v Česku dávají jméno.

Debata se bude týkat i slovenské tvorby – zákulisí filmu RYTMUS Sídliskový sen představí producent Michal Romeo Dvořák a režisér snímku Miro Drobný. Dozvíme se také, jak se tvůrci a protagonisté perou s novým druhem pozornosti a kritiky.

Hip-hopovou sobotu na Finále Plzeň pak završí pořádná party s DJane Lu Michell a Zuzanou Fuksovou z Čokovoko (DJ Shalina).