Logo text

Screw drive
Stroje z říše za zrcadlem

T
11 04 2011

Po našem článku o monowheels transport konceptech máte na biggboss webu šanci vidět další značně šílenej princip pohybu. Ježdění na dvou velkejch šroubech je mezinárodně označováno jako tzv. screw driving. Mezi naprosto nejznámější screw drive vehicles patří ruské ZiLy. Tato sovětská továrna se původně jmenovala ZiS (Zavod imeni Stalina), ale po té co se mohlo začít veřejně říkat, že byl tatíček S jedním z největších vrahů v historii lidstva, byl závod přejmenován na ZiL (Zavod imeni Lichačeva). Rusko je země s obrovským lidským i finančním kapitálem a za studené války zkoušelo a financovalo velké množství všemožných vojenských projektů. Pozůstatky těchto často velmi bláznivejch nápadů stojí dnes většinou na vrakovištích patřících armádě. Stejně tak dopadl i ZIL-4904, dvou a půl tunová mrcha ze 70. let.

Jak to vypadalo, když se jedna z těhle věcí rozjela, sleduj na následujícím videu. Jedná se o starší a o něco menší ZiL 29061. Po shlídnutí jsem si naprosto jistej tím, čim bych určtě nechtěl být přejetej.

O tom, že se nejedná ale o patent rusů, svědčí toto video z roku 1929 – Fordson Snow Machine.

Screw drive princip lidstvo ještě zcela nezahodilo pod stůl. Důkazem je The MudMaster, naprosto moderní stroj, specializovaný na pohyb v bahnitých terénech.

518