Logo text

Carl Sagan & Golden Records > Vše o vzkazu Země vesmíru

T FO
01 01 2017

V srpnu a září 1977 do otevřeného kosmu vysíláme průzkumné sondy Voyager II a Voyager I. Obě na svém těle nesou slavné Golden Records neboli zlaté desky s obsahem pro případné mimozemské nálezce. Pozitivní poselství o Zemi a jejích obyvatelích. 116 fotek, 21 zvuků, 27 písní, 60 minut mozkových vln i pozdravy a vzkazy v 55 světových jazycích. Vše tehdy kompletuje tým uznávaného astronoma a brilantního popularizátora vědy Carla Sagana. Tohle je komplexní článek o něm a „Zlatých deskách“. O jejich obsahu a smyslu.

Sagan!
Carl Sagan (1934-1996), profesor astronomie a vesmírných věd na Cornellově univerzitě. Jeden z nejvýznamnějších, mimořádně aktivních intelektuálů a vědců 20. století. Je jedním z prvních hybatelů, kteří varují před globální změnou klimatu, prestižní deníky v USA i Rusku ho navíc ještě během studené války žádají o sepsání velkých mírových esejů na téma pozastavení jaderného zbrojení.

Patří mezi stálé a klíčové spolupracovníky NASA, drtivá většina pozemšťanů ho ale přitom zná v úplně odlišné roli – totiž jako elegantního průvodce populárně-naučnou TV sérií Cosmos. Právě v ní v roce 1980 kraluje coby vtahující vypravěč a divákům v USA a posléze po celém světě odhaluje tajemství vesmírného oceánu.

Zabývá se vztahem a možnostmi kooperace mezi vědou a náboženstvím, celý život se nicméně snaží v lidech podněcovat kritické myšlení. Kategoricky odmítá představu boha ve formě chlápka s bílým vousem sedícím na mráčku, místo toho upřednostňuje jeho “podobu” coby souhrn fyzikálních zákonů a přírody, která vše řídí. K takovému bohu se ale dle jeho názoru nemá smysl modlit.

Blízká setkání třetího druhu
Sagan se po celý život hrdě hlásí k zájmu o možné i nemožné navázání kontaktu s mimozemskou civilizací. V roce 1977 snahy dovršuje legendárním počinem, který se do historie zapisuje coby tzv. Golden Records.

Sagan tehdy stojí v čele týmu, který kompletuje obsah měděných pozlacených desek, na jejíchž zlatých obalech jsou vyleptané obrazce odhalující pozici naší sluneční soustavy včetně rytiny atomu vodíku, nejrozšířenějšího prvku ve vesmíru. Nechybí samozřejmě ani instrukce k přehrání desek samotných s tím, že uvnitř obalů se ukrývají jehly k případnému pohodlnému přehrání desek.

Jelikož je celému týmu jasné, že klasické kazety by se ve vesmíru okamžitě rozmagnetizovaly (a nestabilní cédéčko se teprve rodí), Sagan a spol. právě proto jednoduše sází na neotřesitelnou, náporem času prověřenou jistotu – gramofonové desky.

Jazyk vědy
Sagan od začátku trvá na tom, aby se celé poselství formovalo jazykem vědy, jediným společným jazykem pro celý vesmír.

Obsahem analogového daru Země vesmíru se stává 116 fotografií nebo tzv. Sounds Of Earth, tedy 21 náhodných zvuků z pozemského prostředí. Nechybí ale ani 27 hudebních nahrávek, pozdravy a vzkazy v 55 světových jazycích a nakonec ani hodinový záznam z nahrávání mozkových vln Ann Druyanové, klíčové členky Saganova týmu (a mimochodem i jeho pozdější manželky).

Cíl je jasný: jít přes emoce. Sagan a spol. se jednoduše spoléhají na to, že případní mimozemští nálezci dokáží vnímat emoce stejně tak jako my sami.

Anatomie lidstva
Onen foto výběr na Golden Records představuje např. přesná schémata lidských těl včetně snímků lidských embryí. Jde svým způsobem o komplexní obnažení lidstva, kdy dáváme na odiv celistvou anatomii našich těl. A potenciálně nepřátelským mimozemšťanům tak poskytujeme dokonalý návod k naší likvidaci.

Nejde ale v žádném případě pouze a jedině o lidská těla – celý fotografický výběr je např. pozoruhodný i z toho hlediska, že neodhaluje ani jednu z našich negativních stránek. Žádné války, žádní diktátoři, žádný alkohol, žádné otroctví, žádné nemoci. Jen, místy obecný a místy detailní, popis našeho chování, našich možností a (nejen) technologických výdobytků, který ovšem dohromady vytváří veskrze pozitivní obrázek obyvatel Země.

Zvuky (od) Země
Protože Saganův tým předpokládá, že mimozemšťané budou mít nějakou formu uší a budou tedy vnímat zvuk, zahrnuje na Golden Records i zmiňované Sounds Of Earth. A výběr samotný je opět velmi promyšlený. Od vzlykajícího batolete, tlukot srdce přes elektrickou nýtovačku, bublání bláta až po vytí vlků, sekání dříví či zuřícího šimpanze nebo vehementní cvrkání cvrčků.

Přátelé vesmíru, jak se všichni máte?
Základním kamenem a predispozicí každé úspěšné komunikace je pozdrav. A ani tuto část Sagan a spol. na Golden Records nezanedbávají. Výsledkem je tak nakonec sada nahrávek v 55 světových jazycích, které zahrnují např. i moderní čínský dialekt Wu nebo i starověké jazyky, jimiž se mluvilo před více než 5000 lety.

Všechny vzkazy jsou samozřejmě naplněné mírovými sděleními, upřímnou láskou a ryzí pohostinností. Pokud na sondy s plaketami jednoho dne skutečně narazí mimozemská civilizace, zaslechne pouze a jedině pozdravy typu: Ahoj, nechť je všude mír / Přátelé vesmíru, jak se všichni máte? Už jste jedli? Přijeďte nás navštívit, když budete mít čas. / Ahoj všichni, my jsme šťastní tady a vy ať jste šťastní tam!

Zkrátka a dobře, samá mírová poselství od civilizace, která zatím mír zdaleka nepřinesla ani sama sobě.

No Beatles In Space
Zvuky a pozdravy to samozřejmě nekončí, esenciální složkou je i umění v čele s hudbou, od Beethovena přes Mozarta až po lidové písně ze zemí Jižní Ameriky, Afriky nebo Indie.

Fascinující ovšem je, že celá řada slavných interpretů končí ve fázi nedotažených plánů, které většinou hatí přímo nahrávací společnosti. Těm zvěčnění ve vesmíru mnohdy zkrátka vážně ani zdaleka nepřipadá jako vrchol kariéry.

Do vesmíru se tak např. nedostávají překvapivě ani The Beatles, navíc stylově s písní Here Comes The Sun z proslulé Abbey Road z roku 1969.

Časová kapsle
Na dvou pozlacených deskách, které na sondách aktuálně putují bezbřehou prázdnotou mezihvězdného prostoru, jsme o sobě prozradili úplně všechno.

Jak vypadáme, z čeho jsme stvořeni, jaké jsou naše proporce, jak se rozmnožujeme, jak vypadá náš svět, jak mluvíme, jak se smějeme, jak se rodíme i jak umíráme. Celá řada kritiků již v průběhu 70. let mluví o tom, že je to celé jako nechat na svých dveřích vzkaz ve smyslu Hezký den, od pondělí do pátku jsme pryč, klíče najdete pod rohožkou.

Co o nás tedy vyslání Golden Records skutečně vypovídalo a stále vypovídá? Rozhodně jde o pozitivní, byť stále symbolický akt. O akt naděje, naší zvědavosti, o akt naší touhy kontaktovat mimozemské civilizace a nakonec i sami sebe. Golden Records totiž musíme stejně jako Sagan a jeho tým chápat jako časovou kapsli, která v budoucnu nemusí přinést poselství pouze mimozemšťanům, ale zpětně i nám samotným.

Právě proto v rámci obsahu desek chybí války a diktátoři nebo hladomor a chudoba. Saganovi tady totiž nešlo o vzbuzování strachu či budování obrazu nadřazenosti, šlo mu v první řadě o co nejpozitivnější inspiraci pro kohokoli živého. Pro budoucí generace, které mohou kdesi ve vesmíru žít za miliony let.

Pokud se jeho tým dopustil sebemenších lží, nešlo o škodolibý úmysl, ale o touhu vyslat do vesmíru pokus o přátelské seznámení. Vyslat ke hvězdám optimismus Země a jejích obyvatel. Optimismus, který nám je vlastní, nebo si alespoň přejeme, aby byl.

Optimismus Carla Sagana, který on sám ostatně šířil celý svůj život a který nakonec otiskl právě i do Golden Records, do jednoho ze svých nejkrásnějších odkazů vůbec.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI, STŘÍPKY A FOTKY

Pale Blue Dot: Sledujete fotografii Země, kterou v roce 1990 pořídila sonda Voyager I ze vzdálenosti 6,1 miliard kilometru. Carl Sagan označení Pale Blue Dot (Bleděmodrá tečka) vůbec poprvé použil v rámci své legendární přednášky na Cornell University 13. října 1994.

Carl Sagan je odjakživa fascinován téměř absolutní bezvýznamností lidstva uprostřed bezbřehého vesmíru. Doslova říká, že relativně ke stáří a velikosti vesmíru jsme teprve batolata kosmu žijící na bezvýznamném smítku prachu.

Pro opravdové zdůraznění velikosti kosmu a kvantifikace počtu hvězd v naší galaxii rád používá frázi Billions upon Billions, tedy – volněji přeloženo – miliardy milard. Onen rozsah zdůrazňuje s takovou vášní, až se časem v podstatě rodí nový slovní kvantifikátor “a sagan” pro označení čehokoli, čeho je opravdu hodně. Termín proniká do popkultury a beztak se sem tam na Zemi někde ozve „Kup Sagana piva" anebo „Vypadá to, že přijde Sagan lidí."

Saganův zájem o možnosti kontaktovat mimozemskou civilizaci sdílí také jeho přítel, astronom Frank Drake. Právě on je autorem slavné Drakeovy rovnice, díky níž je možné vypočítat, kolik aktivních inteligentních mimozemských civilizací – schopných kontaktu se Zemí – je potenciálně možné nalézt v naší galaxii Mléčné dráhy.

První poselství do otevřeného kosmu Sagan & Drake poprvé zhotovují v rámci výprav sond Pioneer I a Pioneer II v letech 1972 a 1973. Obě dvě tehdy do kosmu vynášejí malé měděné plakety s rytinami, které vyobrazují lokaci Sluneční soustavy a Země včetně nahých postav ženy a muže.

A nahota je samozřejmě na obtíž. Některým smrtelníkům vadí přiznané pohlavní orgány a řada médií tak přistupuje k tomu, že veřejnosti odhaluje cenzurované verze obrazců.

Fakt, že Golden Records o pár let později ukrývají celé struktury lidských těl, samozřejmě nevadí vůbec nikomu.

Sondy s Golden Records letěly obráceně – nejprve 20. srpna 1977 Voyager II a 5. září téhož roku pak Voyager I.

Když jsou Golden Records po těžkých překážkách v létě 1977 konečně zkompletovány a Sagan veze desky zpět ze studia, nechce riskovat transport v nákladovém prostoru letadla. Je si moc dobře vědom toho, že druhá šance něco takového znovu nahrát se už nemusí opakovat.

Protože však letecká společnost neumožňuje převoz větších předmětů na palubě letadla, kupuje tým deskám vlastní lístek s vlastním sedadlem. Vedle Sagana tedy po celou dobu letí tichý spolupasažér – s levnějším dětským lístkem a se jménem Mr. Equipment.

Následuje záběr z dvaadvacetiminutového Space Walku ze 3. června 1965. Z legendárního dne, kdy Amerika prostřednictvím astronauta Eda Whitea vůbec poprvé vstupuje do otevřeného vesmíru.

Díváte se na skutečně jedinou fotografii z celého výběru, která zachycuje člověka v kosmu. Kolekce fotek paradoxně neobsahuje jediný záběr z přistání na Měsíci. Odpověď na otázku, proč tomu tak ve skutečnosti je, jsme bohužel nevypátrali.

Následuje výběr z kolekce 116 fotek, které Golden Records obsahují. Všechny pak můžete spatřit na téhle výtečné interaktivní stránce. Kompletní Sounds Of Earth navíc NASA nedávno zavěsila na Soundcloud.

Ondřej Čížek & David Petráž