Logo text

Boston Dynamics
Skuteční roboti pro skutečný svět!

T
23 04 2011

Před pár dny jsem na našem webu psal o Skynetu, počítačové supersíti, která si uvědomila sama sebe a o robotech, kteří pod jejím velením převezmou vládu nad planetou. Skvělá Terminator fikce, kterou všichni od malička milujeme. Jak ale vypadá vývoj robotů ve skutečném světě a v současnosti?
Robotiku sleduju už několik let poměrně pozorně a jestli mě v rámci tohoto oboru něco skutečně zaujalo, je to americká společnost Boston Dynamics. Japonská robotika je pověstná a má za sebou klasický milníky, jako je např. světoznámý robot Asimo by Honda, nebo robot schopný hrát na housle od Toyoty. Ale tahle parta z USA na to jde naprosto jinak, jejich roboti mají jistý kouzlo reálnosti a rozhodně se nejedná o naleštěný loutky, vhodný pro novinářskou předváděčku v rámci high-tech veletrhu. Firma Boston Dynamics vznikla v roce 1992 jako odbočka od Massachusetts Institute of Technology a jejím hlavním zakládajícím členem je Marc Raibert. V současný době se jedná už o velkou společnost s celosvětovou sítí spolupracovníků, pracující např. pro DARPA, US Army, Navy a Marine Corps, nebo Sony Corporation. Jejich základní hesla pro vývoj robotů jsou: 1. mobilita, 2. hbitost, 3. obratnost a za 4. rychlost. Jak sami říkají, jejich systém práce kombinuje rozvinuté analytické myšlení s nohama po kotníky v bahně. To mi přijde fantastický. Asimo i houslista jsou humanoidní stroje, který by pravděpodobně upadly už na lesní cestě, natož aby zvládaly jakýkoli z terénů, v kterých se můžou pohybovat roboti od Boston Dynamics. Pojďme se podívat na jejich jednotlivé projekty.

Pravděpodobně nejznámější projekt Boston Dynamics je BigDog aka The Most Advanced Rough-Terrain Robot on Earth. Můj názor je, že tohle už je fakt něco. K člověku zavane odér Star Wars a z týhle robotický muly jde vlastně i strach. Momenty, kdy do něj jeden z vývojářů strčí nohou vší silou, nebo kdy se BigDog snaží ustát pád na ledu, jsou fantastický i děsivý zároveň.

Další evoluční krok vedoucí od BigDoga dál bude robot LS3 – Legged Squad Support Systems, který má být dokončen příští rok a Boston Dynamics k němu zatím uvolnili pouze tuto vizualicaci. Je navržen jako doprovod vojenských jednotek, schopný ujít s nákladem 200 kg až 30 km a být v plném nasazení 24 hodin.

LittleDog je malý vtipný stvoření, který je určený hlavně pro výzkum pohybu a schopnosti se učit.

<%reklama%>

Boston Dynamics má ve svém portfoliu i obdivuhodný humanoidní projekt a to je Petman. Jsou to vlastně zatím jen nohy s kusem těla, ale jak je všeobecně známo, právě stabilita a chůze pouze na dvou nohou je v robotice ta nejtěžší disciplína. Zde zatím jediné uvolněné video Petmana na trenažéru.

Zábavnej, ale přitom extrémně odolnej a schopnej koncept robota je RHex. Jde o pokus vytvořit robota, schopného zvládnout jakýkoli terén od vysokého porostu, přes bahno, skály, kamení až po vodu.

Robotický gekon RiSE schopný lézt po stěnách, stromech a domech.

A na závěr obrovská bomba v podobě LegLab, což byl projekt pro studium a vývoj jednonohých, dvounohých a čtyřnohých robotů, který vedli mezi lety 1980-1995 členové budoucího Boston Dynamics.

518