Logo text

AFO > Lovestory lidí a robotů očima Víta Hradila

FI
26 06 2017

To, co na první pohled může působit jako porouchaný stroj, se postupně mění v milostný dopis. Bezmála tříminutový videosestřih z 52. ročníku populárně-vědeckého festivalu Academia Film Olomouc je znovu dílem režiséra Víta Hradila (PSH, David Koller, No Distance Paradise).

Jeho kůže je umělá a zavání plastem. Rty se nehýbou, zůstávají ledově klidné. Nejeví známky dýchání. Vlasy má jakoby rozcuchané, k přirozenosti je to ale stále daleko. Pak otevře oči. Velké modré oči. Ten dechberoucí moment je náhlým probuzením se k životu. Jakoby se robot stal člověkem. Přesně tak působí gradující video reflektující atmosféru, dění, tváře a myšlenky AFO52. Režisérovi se na malé ploše, ve formátu stručného festivalového dokumentu, opět daří vyprávět příběh, jehož síla tkví v obecné srozumitelnosti a především odzbrojující upřímnosti.

AFO letos jasně prokázalo, že vývoj umělé inteligence s sebou nese fascinující možnosti, na druhou stranu si ale přiznejme, že řadu lidí roboti stále děsí. V první mechanické části videa proto čerpám primárně z pocitů strachu, zatímco ve druhé se vše mění v mnoho podob lásky. Přesto, že láska je to nejkrásnější, co v životě máme, i ona má nespočet kořenů a větví, které nejde vůbec snadno kategorizovat. Černou díru v duši může dnes osamělému člověku zacelit jak domácí mazlíček, tak právě stroj. Celé tohle video je tak jednoduše o lásce. Ať už o lásce lidí k lidem, tak obecně o lásce, kterou tvůrci věnují svým dílům, svým dětem,” říká tvůrce sestřihu Vít Hradil.

53. epizoda AFO se uskuteční ve dnech 24.-29.4.2018.