Logo text

Neill Blomkamp
Short Movies vol.1

FI
01 05 2011

V posledních letech se dá vysledovat určitá nová vlna ve filmový sci-fi, vyznačující se určitou lidskostí, obyčejností a touhou po reálnosti. Do této nové vlny bych zařadil např. filmy Children of Men, The Road, Moon, Sunshine a samozřejmě District 9 od režiséra Neilla Blomkampa. On je totiž typickým zástupcem týhle tendence ve sci-fi žánru, hlavně díky jeho používání mixu lo-fi záběrů s kvalitními CGI animacemi. Další důležitej aspekt reálnosti v celoplanetárním slova smyslu spočívá v jeho výběrů lokací pro natáčení filmů. Klišé mimozemských lodí nad New Yorkem je sice klasika, ale logicky musel přijít někdo, kdo je nechá přistát v jakýkoli jiný světový megapoli. Stal se jím Johanesburg a z District 9 se stal okamžitě hit a kult všech culíčkářů po celém světě. Málokdo ale skutečně zná Neillovu starší tvorbu, která předcházela tomuto úspěchu a díky níž si ho všiml například i vrchní ortodox, Peter Jackson. Dnes pro vás máme dva krátký filmy a to:
Halo 3: Landfall (2007). Jedná se o tři kratší videa, které jsou spojený do jednoho celku a vznikly v rámci propagace Xbox hry Halo. Jako první Blomkampův celovečerní film měl vzniknout právě flick na motivy týhle hry, ale díky finančním problémům se projekt zastavil, věci se ujal Peter Jackson a světlo světa spatřil Distict 9.

Tempbot (2006)
Skvělá ukázka a demonstrace stylu i schopností Neilla Blomkampa. Jednoduchej příběh Tempbota, který je v rámci jistého programu včleněn do běžný kanceláře mezi obyčejný zaměstnance no name firmy. Kamera z ruky, drzej střih, skvělý triky.

Neill Blomkamp ohlásil svůj další, v pořadí teprve druhý celovečerní film. Bude se jednat o sci-fi záležitost s názvem Elysium. Děj se má odehrávat na vzdálené planetě a údajně půjde o mix sociopolitických témat s akční podívanou. To vše bohužel až v roce 2013.
Neill Blomkamp > Short Movies vol.2 coming soon.

518