Logo text

Vesmír v tvojí hlavě > Rozhovor s malířem Janem Gemrotem

FO GD
25 07 2017

S vizuálním umělcem Janem Gemrotem o jeho aktuálním kosmickém cyklu, který pod názvem DO NOT FEEL LONELYTHE UNIVERSE IS INSIDE OF YOU vystavuje v Alina Gallery v Leipzigu. V hlavních rolích ikonický průzkum Měsíce a dva astronauté, kterým ze skafandrů sálají mezihvězdná mračna. Moderní vesmírné technologie, měsíční krátery, kamení, prach a fotodokumentace, která se nakonec otáčí zpátky k ústředním badatelům. Jak ostatně Gemrot píše v katalogu výstavy: „Jakoby to, co hledali nejvíc, bylo celou dobu ukryto někde uvnitř nich samotných. Okolní extrémní podmínky kontrastují s jejich vlastní křehkou existencí.“

Přijde mi, že těmi gejzíry mezihvězdných mlhovin, které tryskají astronautům z hlavy, svým způsobem navazuješ na vlastní plakát k hororu Jsem brána
U filmu jsem ale vycházel přímo z jeho děje, z příběhu o vesmírném šílenství, kdy mlhovina pohlcuje mysl i tělo hlavního hrdiny. Ty nové obrazy s astronauty jsou naopak spíš o hledání sebe sama v rámci nějakého universa. Podobnost asi spatřuješ v některých vizuálních prvcích, ale zatímco u filmového plakátu je hlava mlhovinou zevnitř pohlcena, u cyklu s astronauty jde spíš o spojení figury a vesmíru.

Už v popisu cyklu narážíš na vznik Sluneční soustavy i na fakt, že všichni jsme, původně slovy Carla Sagana, zrozeni z hvězdného prachu. Jsi science geek se zájmem o vesmír nebo tyhle exaktní věci v tvé práci nehrají žádnou roli?
Moje znalosti jsou velmi povrchní, sleduju sice různé populárně-naučné dokumenty, ale žádné klasické vzdělání v téhle oblasti nemám. Pracuju více se svou představivostí a pocity než s čistými fakty. Na druhou stranu, v případě figur astronautů jsem vycházel z různých reálných záznamů z programu Apollo, takže skafandry odpovídají dané době.

Sám podotýkáš, že postupné odkrývání záhad okolo naší vlastní existence přináší další nové otázky. Právě přirozená zvědavost ale naši civilizaci posouvá dál, progrese tkví v kladení otázek a hledání odpovědí na ně. Tvůj aktuální cyklus tak upozorňuje na neprozkoumané možnosti naší mysli – dáváš spíš prostor kosmu v nás nežli nám samotným uprostřed vesmíru. Mě baví, že se tímto vracíš i zpátky k Zemi jako takové. Protože právě lidská mysl a její schopnosti výrazně ovlivňují jak vyspělé průzkumy vesmíru, tak surové trýznění či naopak bedlivou ochranu Země. Na jeden cyklus je to dost palčivých témat a interpretací…
Ano, ten cyklus je pro mě zejména o síle lidské mysli, protože ta je pro mě stejně neprobádanou krajinou jako vzdálené galaxie. To, že v tom čteš i nějaké ekologické poselství, se mi upřímně líbí, ale přiznám se, že to nebylo mým prvotním záměrem. Pokud mají mé obrazy více vrstev a tím pádem i více možných interpretací, je to jedině dobře.

Nedávno jsme si napsali pár věcí ke skvostnému For All Mankind. Co na to říkáš?
Je to skvělý dokument, ta doba byla vážně fantastická! Nejvíc mě dostaly staré černobílé záběry z Měsíce. Pořád je v tom tajemství. Ostatně, stejně jako v naší hlavě.

WEB: jangemrot.com
FB: JanGemrotVisualArtist
INSTA: @JanGemrot

Rozhovor vedl Ondřej Čížek