Logo text

David Černý > Nová monografie na BiggBoss!

BB B
18 10 2017

Nakladatelsví BiggBoss vydává společně s MeetFactory rozsáhlou monografii významného českého sochaře Davida Černého, patřícího k nejvýraznějším zástupcům své generace, jehož práce lze v mnoha ohledech považovat za společensky angažované. Publikace chronologicky představuje jeho dosavadní tvorbu, která se kromě své umělecké kvality vyznačuje také osobitým komentářem společenského dění v České republice i ve světě za posledních 25 let.

Textovou stránku knihy tvoří materiály z novin, časopisů, katalogů a elektronických souborů dostupných v archivu umělce, uspořádaných teoretikem umění Tomášem Pospiszylem. Autory grafického zpracování jsou Petr Bosák, Robert Jansa a Adam Macháček (2017 Designers), několikanásobní držitelé ocenění Nejkrásnější česká kniha.

V doprovodné stati glosuje Tomáš Pospiszyl solitérnost, charakteristickou právě pro Černého: “David Černý většinou odmítá přistoupit na běžná pravidla uměleckých institucí, ignoruje jejich rituály a hierarchie. Vynaložil hodně úsilí, aby se bez nich obešel, aby na nich nebyl závislý. Spolupracuje sice se soukromými galeristy, ale převážnou část komerčního i produkčního zázemí svých operací si obstarává sám. Komunikuje se soukromými i veřejnými investory a bez výrazné pomoci kurátorů a galeristů dokázal vytvořit vlastní produkční model mezinárodního rozsahu, který se ukázal být dlouhodobě životaschopný. Jeho díla tak dnes najdeme na zajímavých veřejných místech prakticky po celém světě a také většina sběratelů jeho díla pochází ze zahraničí.”

“Doufám, že svým uměním něco říkám. Třeba ale někdo v budoucnosti zjistí, že bylo o ničem, nebo to bude nějak úplně jinak. Kdo to má sakra vědět?” dodává sám David Černý a popisuje tím i svou celoživotní tendenci v hledání výrazu aktuální sochařské tvorby.

Kniha bude oficiálně pokřtěna v pátek 27. 10. 2017 v rámci večírku v pražském experimentálním prostoru NoD, kde proběhne i moderovaná diskuze za účasti Davida Černého, Tomáše Pospiszyla a Vladimira 518. Začátek je od 18.00 a vstup je volný.Kniha bude oficiálně pokřtěna v pátek 27. 10. 2017 v rámci večírku v pražském experimentálním prostoru NoD, kde proběhne i moderovaná diskuze za účasti Davida Černého, Tomáše Pospiszyla a Vladimira 518. Začátek je od 18.00 a vstup je volný.

Publikace vychází v české a anglické mutaci.

Kniha David Černý: je již nyní k dostání na eshopu BiggBoss.Kniha David Černý: je již nyní k dostání na eshopu BiggBoss.

David Černý (nar. 1967) – absolvent Akademie výtvarných umění v Praze, obor socha a laureát ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2000. Do povědomí zahraniční veřejnosti vešel především díky dílům jako Entropa (2009), instalované v budově EU u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropy, nebo svým klikujícím autobusem “London Booster”, který byl součástí Českého domu během Olympijských her v Londýně v roce 2012. Černý má za sebou desítky výstav v České republice i zahraničí a je zastoupen v mnoha českých i zahraničních sbírkách.

David Černý:
Editor: Tomáš Pospiszyl
Koncepce: Tomáš Pospiszyl, Vladimir 518
Texty: David Černý, Tomáš Pospiszyl
Grafická úprava: Petr Bosák, Robert Jansa, Adam Macháček – 2017 Designers

Formát: 210 × 300 mm
Počet stran: 336
Vazba: V8

ISBN: 978-80-906817-3-6

BiggBoss 2017