Logo text

Debatmani 3 > NASA Women přepisují dějiny LEGO vesmíru

T FO
05 12 2017

4 ženy, 4 mocné zásahy do světa vědy a výzkumu. LEGO v listopadu 2017 vyslalo do světa svůj nepřehlédnutelný set NASA Women. A za vším hledejte zase ženu: s nápadem přišla Maia Weinstock, pro jeho realizaci nasbírala víc než 10,000 podpisů a kolekce je teď nejprodávanější hračkou v dimenzi Amazon.

Jana Jedličková (KDFS / Film & TV studies):
Napadají mě dvě zcela nesouvisející hlášky, které ovšem trefně vystihují podstatu a důležitost celého projektu: vesmírná klasika “Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo” v podání Neila Armstronga, a pak také česká klasika z Pelíšků, kdy matka Šebková na účet ručně vystavěné makety pomníku válečných letců diplomaticky poznamenává: “Teda, to muselo dát příšernou práci… Přitom taková blbost, co?”. Pro řadu lidí je pár postaviček nějakých ženských, o kterých navíc nikdy neslyšeli, přesně tenhle druh blbosti, i když práci to nepopíratelně dalo. No a pak jsou tu lidi jako já, které to neuvěřitelně těší, ale stejně si myslí, že tyhle dámy si zaslouží ještě mnohem víc. Ať už být právoplatnou součástí učebních osnov anebo se mnohem častěji vyskytovat v pop-kultuře, ostatně nic, co by jejich mužským protějškům nebylo už dávno dopřáno. Na druhou stranu, když je vám 10 a víc, asi nenajdete na světě moc věcí, které by byly víc cool a měly větší vliv než oblíbená LEGO stavebnice, na kterou budete vzpomínat ještě léta poté, co vám vaši sourozenci poztrácejí celou půlku dílů z vašeho vesmírného modulu. Tomu se teprv říká girl power.

Ondřej Čížek (Bigg Boss, Danger Days):
Souhlasím s Janou, ale dodávám par skálopevných faktu, které definitivně stvrzují, že k blbosti má tahle sada dost daleko. Za prvé, s nápadem přišla Maia Weinstock z Massachusettského technologického institutu (MIT), která pro jeho realizaci získala víc než 10,000 veřejných hlasů skrze platformu LEGO Ideas. Za druhé, jakmile šly LEGO NASA Women počátkem listopadu 2017 do prodeje, během pouhých 24 hodin se na Amazonu staly bezkonkurenčně nejžádanější hračkou roku. A teď stručně k jednotlivým hrdinkám: astronomce a pedagožce Nancy Grace Roman se přezdívá “Mother of Hubble”, protože na přelomu 80. a 90. let 20. století sehrává klíčovou roli při konstrukci legendárního Hubbleova teleskopu. Dále je tu počítačová vědkyně Margaret Hamilton, jež zase v 60. letech stojí v čele týmu vytvářejícího navigační software pro revoluční Apollo 11. Nechybí samozřejmě ani první Američanka ve vesmíru Sally Ride (rok 1983 s tím, že vůbec první ženou v kosmu byla už v červnu 1963 slečna Valentina Těreškovová ze Sovětského svazu) ani první Afroameričanka uprostřed vesmírného oceánu – Mae Jemison, která si svůj start prožila v září 1992 v nádherném raketoplánu Endeavour. LEGO navíc už teď reaguje tak, že holky, slečny, ženy a dámy budou vládnout řadě dalších plánovaných setů. LEGO Girl Power Strikes Back. A budoucnost je dána.

#DangerDays