Logo text

Šílený profesor Ďurech
Život s krysou

25 08 2011

Při svém tréninku zodpovědnosti jsem se rozhodnul, že si pořídím živý organismus za cílem udržet ho naživu. Můj algoritmus výběru byl následující. Jaké zvíře přežije život se mnou? To nejodolnější. Vzpomněl jsem si na prohlášení, že krysa přežije i atomový výbuch (pokud jí nesmete prvotní tepelná vlna samozřejmě). Sice jsem si pohrával s alternativou opice, kterou naučím nakupovat a řídit automobil nebo s papouškem, kterého naučím hlásit ty nejstrašlivější oplzlosti, a budu si domů zvát lidi, které nemám rád a můj papoušek je bude urážet za mě a já se budu naoko omlouvat a uvnitř se naopak nesmírně bavit, ale nakonec jsem se rozhodnul ke střídmému zakoupení krysy, kterou vycvičím v guerillovém vedení války ze zálohy.. Shodou okolností jsem narazil na specializovanou chovatelku krys, která mi vysvětlila, že krysy v Evropě prakticky neexistují, že jsou to všechno potkani (Rattus Norvegicus).

Zakoupil jsem si tedy dva exempláře potkaní krysy, bratry, jejichž debilní jména, které dostali při zrození, něco jako Špidla a Dildo, jsem neprodleně nahradil důstojnými jmény hodnými skutečných krysích vojáků, Rambo a Snake.

Krysa je levné a báječné zvíře. Velice ráda se druží a je nesmírně inteligentní. Kromě vyměšování zvládá takové úkony, jako je neustále něco pojídat a nekontrolovatelně tloustnout. Ze začátku jsem jim nelimitoval přísun potravy a z vojáků na výcviku se začali stávat dvě brikety. Musel jsem proto zasáhnout a dnes již jedou na nemilosrdný příděl. Jejich oblíbeným nápojem je voda.

Moje krysy žijí v přepychu a mají k dispozici celý byt, včetně veškerého zařízení. Nesmí si akorát bez dovolení pouštět filmy, hudbu a hry, ježto je díky své neodborné manipulaci mají tendenci ničit, konkrétně na fyzická média chčijí a serou, některá ohlodávají. Do knihovny nemají taktéž přístup, protože jsou v adolescentní fázi a na poklady literatury mají ještě dost času. Nicméně krysa Snake projevuje zájem o spisovatelské řemeslo, když píšu, neustále běhá po klávesnici a zůstává v mé blízkosti a snaží se rozluštit tajemství mého talentu. Shovívavě se jí snažím vysvětlit, že jí její současná fyzická podoba nedovoluje se naplno pustit do díla, že si musí počkat. Nicméně již nyní v ní cítím záchvěvy velikého proroctví, které se doufejme jednoho dne zhmotní. Moje krysa nemůže spadnout daleko od stromu. Druhá krysa je primárně agresivní a zbabělá a k její největší zálibě patří se někam zašít.

Mezi sebou vedou líté boje o nadvládu nad klecí. Boxují, kopou se a koušou. Měli jsme již incident s prokousnutým uchem a krví. Vidíte zákony přírody a života, je to neustálá válka za všech okolností. Krysy to ví a jsou neustále ve střehu. Budou z nich dobří vojáci a možná i myslitelé, což jsou pouze další vojáci na jiných pozicích.

Život s krysou je báječný a plný legrace. Je to neustálý příval zábavy. Krysa je rozený komediant a neustále dělá něco nepřístojného. Je to společenské zvíře, které vás přijme za vůdčího člena smečky, pokud nejste měkký, jinak si s vámi vytře prdel, jako všechno.

ďurech