Logo text

Bleze (CAP) získal cenu Jindřicha Chalupeckého!

GR
08 12 2010

Kdo zaregistroval knihu CAP, která vyšla u Bigg Boss v roce 2007, určitě zná i jméno Bleze. Pražský graffiti writer a umělec (vlastním jménem Alexey Klyuykov) se stal společně s Vasilem Artamonovem lauerátem prestižní ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2010. Rozhodla o tom v úterý 23. listopadu mezinárodní sedmičlenná porota v Centru současného umění DOX v Praze Holešovicích.

Tato cena je považována za nejprestižnější formu oficiálního ocenění, kterou v Čechách může umělec do 35 let získat. Tu letošní vítězové převzali z rukou bývalého prezidenta Václava Havla.

Vyjádření poroty:

Porota ocenila inspirativní přístup k odkazu modernismu a postindustriální kultuře. Instalace složená z reliktů průmyslové produkce nalezených v opuštěné tovární zóně působí ironicky i nostalgicky. Ukazuje, jak hluboko je naše současné vnímání umění stále zakořeněno v utopických vizích 20. století, a jak nás tyto romantické ideály stále pronásledují. Artamonov a Klyuykov transformovali už nepotřebné formy do monumentální plastiky, natřením jejich povrchu základními barvami je dále vzdálili jejich původnímu účelu a sestavili je do nové konstelace. Porota dále ocenila mistrovský způsob, kterým kombinují plastické formy s malířstvím a instalací. Jakkoli je jejich tvorba plná odkazů k historii umění nabízí přesný komentář k naší proměňující se realitě.

Do soutěže bylo v letošním roce nominováno či přihlášeno 80 autorů a skupin. Letošního laureáta vybrala mezinárodní porota z těchto kandidátů: Vasil Artamonov a Alexey Klyuykov, David Böhm a Jiří Franta, Václav Magid, Jakub Matuška, Alice Nikitinová. Návštěvníci si expozici všech laureátů mohou prohlédnout do 17. ledna příštího roku.

Laureát získá šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a sto tisíc korun na realizaci výstavy, projektu nebo katalogu během roku 2011. Letos poprvé také obdrží šek v hodnotě 50 000 od klubu mecenášů Triga, jejímž základním účelem je propagovat české umění doma i v zahraničí a umělecké projekty vznikající na území České republiky, získávat finanční prostředky na podporu mladých nadějných českých talentů a kulturní a vzdělávací činnosti.

Cena Jindřicha Chalupeckého byla založena v roce 1990 z podnětu dramatika a spisovatele Václava Havla, malíře Theodora Pištěka a básníka a výtvarného umělce Jiřího Koláře. Prvním vítězem byl Vladimír Kokolia, oceněním se pyšní řada umělců, kteří dnes patří k české špičce, jako jsou např. David Černý, Petr Nikl, Jiří Černický, Michal Pěchouček a další.

518