Logo text

Nový armádní gadget: lidský toaster

T
22 03 2012

Morbidní představy a přirovnání. Přemýšlel(a) jsi někdy o tom, co by se stalo, kdyby se Ti podařilo sestrojit obří mikrovlnku a namířit ji na sousedovic pejska a kočičku? Nebo přímo na souseda? Že ne? To ale vůbec nevadí, protože v zámoří se sešlo pár chytrých hlav, kteří o tom přemýšleli za vás a řekly dost! A není náhodou, že těch pár chytrých hlav se sešlo v hi-tech vědeckém oddělení armády Spojených států amerických. No prostě obří mikrolvnka! Na pejsky, kočičky, sousedy a především také na neposedné demonstranty či narušitele.

Celé zařízení patřící do stále oblíbenější kategorie „nesmrtících zbraní“ se tak zařadilo mezi další výtvory typu sonického děla (používá se na lodích k odrážení pirátů a sonická vlna ti prý zaručeně vyprázdní střeva) či vystřelovanému lepidlu, které vás slepí stejně jako ubohé vesmírné Mariňáky vetřelčí sliz. „Kouzelný“ ptydepe název zní Active Denial System (ADS) a funguje na principu vysokého pohlcování záření o vlnové délce 95 GHz vodou (z níž jsou naše těla tvořena).

Aktivovaná zbraň není samozřejmě vidět ani slyšet, ale pouze cítit. Testované osoby cítí po zásahu pálení po celém těle a jak je vidět i na ukázkovém videu, zřejmě to opravdu funguje. Zařízení údajně nezanechává žádné následky, což je určitě diskutabilní při dlouhodobějším vystavení záření (s nemožností účinnou zónu opustit) či použití ve velkých davech atd.

Jak je patrné ze screenshotů, ADC se dá relativně snadno umístit například na tvůj starý kombík a využít třeba k odhánění medvědů od táboráku při výletu do Rumunska. O spotřebě ani maloobchodní nikdo bohužel nemluví, za to se v diskusích vyrojila již celá řada opatření, jak se proti účinkům této nové sci-fi zbraně bránit – od zabalení se do alu fólie po speciální obleky napodobující mřížku z běžné mikrovlnky či 1mm tlusté vrstvy obyčejné vody.

Jsme zvědaví, kdy toto zařízení začnou k ohřívání buřtů používat česká benga. Dalo by se to podle mě dobře nakombinovat s léty prověřeným a tradičním českým chlazením – kropením demonstrantů hasičáky. Něco jako hi-tech skotské střiky.

charvi