Logo text

Book Tip
Steve Jobs od Waltera Isaacsona

B
06 09 2012

Jaký Steve Jobs byl? Typický uzavřený a zmagořený ajťák zavřený celé dny doma a dumající nad dalšími a dalšími problémy? Pokud o něm máte nějaký podobný obrázek, tak budete fascinováni jako autor tohohle článku po přečtení první kapitoly. Protože to byl totální magor…
Po smrti Stevea Jobse zaplavila trh vlna biografií a dalších knih podobně jako po smrti našeho prezidenta Václava Havla. Ale do ruky bych vzal pouze tu od Waltera Isaacsona. A to proto, že se zakládá na čisté pravdě bez vymyšlených scénářů kvůli co největšímu prodeji.
Steve Isaacson měl na už na kontě biografie největších osobností – Alberta Einsteina, Henryho Kissingera a Benjamina Franklina. A protože to byly tak mega slavné osobnosti, cítil výlučný egoista Steve Jobs potřebu, aby i jeho příběh sepsal právě Isaacson. Jobs musel spisovatele poměrně dlouho přemlouvat, ale když zjistil, že je Jobs smrtelně nemocný, svolil. Kniha se zakládá na desítkách rozhovorů se samotnými zakladateli Applu, členy jeho rodiny a dalšími významnými osobnostmi.
No, a jaký tedy Steve Jobs byl? Byl to naprostý pankáč, hipík a budhista. Jobs v době svého dospívání, a zakládání Applu, byl naprostý frutarián – živil se jen čerstvým ovocem – a kvůli tomu byl i přesvědčen, že se nemusí mýt, protože po ovoci přece nemůže smrdět. A na závěr chodil smradlavý Jobs vždy zásadně bosý. Navíc nikdy nebyl s ničím spokojený. Když si např. už koupil vlastní domek, nemohl si ho ničím vybavit, protože pro něj nebylo nic dost dobré, a tak měl v celém bytě jen polštáře na kterých spal a lampu od Tiffaniho. Byl to také silný vyznavač zen buddhismu a pro své oblíbené sushi unagi jezdil svým Mercedesem SL55 AMG permanentně bez poznávací značky a zaparkovaném všude jinde, než se smí.
A navzdory tomu, že tahle bichle má 700 a jedná se přese všechno o zdánlivě nezábavnou biografii, zvládl jsem ji jako naprosto pomalý čtenář během jednoho týdne. Fakt vás chytne.
Géniové už zkrátka bývají magoři. A je to nějakým způsobem sympatické. Nechť je ti země lehká, ty bláznivej vizionáři!

Geniálně zaparkováno, Steve!

Pankáč Steve Jobs s hipíkem Stevem Wozniakem

Matthew B