Logo text

Kin-dza-dza!
1986

FI
06 02 2011

Když Vovka vyrazí ze svýho socialisticko-realistickýho bytu na sídlišti, vyslán manželkou pro chleba a makarony, netuší že ho čeká cesta o hodně delší a mnohonásobně barvitější. Setkání s podivným bezdomovcem, kterej se ptá na koordináty jeho planety, aby se mohl vráti domů mu změní život a místo nákupu se ocitne s náhodně kolemjdoucím houslistou, kterýmu říká „šmidlal“ na jiný planetě, o pár set světelných let dál než jsou špagety a chleba.

Planeta Pluke v galaxii Kin-dza-dza je legrační místo, všude je písek a jejich technologicky vyspělá civilizace je úplně jiná než si většina optimistickejch autorů sci-fi kdy představovala.

Civilizace na planetě Pluke je technologicky výrazně dál než naše, cestují časem i prostorem ale sociálně jsou to prostě burani. Daneliya a Gabriadze vytvořili geniální parodii společnosti a napsali pro ni i její vlastní a velice vtipnej jazyk, kterej se skládá asi z deseti slov. Mají jen dvě společenský třídy- Čatlan je elita a Patsak je spodina, na pohled ovšem rozlišitelná jen podle barvy kalhot (pokud nemáte Visator).

Největší hodnotu v celé společnosti maj sirky, kterým říkaj Ketse, veškerá technika budí dojem fungujícího starýho šrotu a kosmický lodě jsou rezavý a za letu skřípou.

Z těchto pár informací by mělo být jasný že jde o geniální cyber-punk.

Film tímto low-tech provedením, kdy s malým rozpočtem vytvořili naprosto hodnověrnej svět dává vyniknout skvělým hereckýmm výkonům, celá ta rezavá a trošku trapná civilizace je mi v mnohým bližší než utopický sny o dokonalým světě a dokonalých lidech.

Georgi Danelia, původním vzděláním architekt, jehož otec navrhoval bunkry projevil značnou dávku kreativity – natáčením převážne v poušti se vyhnul mnoha komplikacím a nákladům, většinu věcí si svařovali sami ze starýho železa a interiéry natáčeli v opuštěných dolech a industriálních areálech.

Tenhle film je zapadlá perla, kterou prakticky nikdo nezná a pro mě se svojí autenticitou a dotažeností může směle stavět po boku těch nejlepších ze science-fiction a cyber punk žánru. Navíc je to film velice zábavnej, vtipnej a nadčasovej. Ku?

Kin-dza-dza! 1986
Režie: Georgi Daneliya
scénař: Georgi Daneliya a Revez Gabriadze

Adam Bernau