Logo text

Skidome
Největší Umělý Ski Areál

A
19 11 2012

Další zimní sezóna je na spadnutí, první letošní sníh už jsme si užili a autor těchto řádek jej hned osobně na Šumavě odpanil. A společně s ním by tak ráda učinila i většina Nizozemců a Dánů. Téměř celý Benelux se ale může klouzat maximálně tak na zadku kolem baráku, protože nejvyšší hory jim tam vznikají leda tak maximálně činností krtků. Naštěstí je hlavně Dánsko poměrně úrodnou půdou pro moderní architekturu, a tak si sjezdovku na té své placce prostě postaví. A to ve velkém stylu.
Svůj kus alp si Dánové udělají pomocí třech gigantických oblouků o šířce sedm seti metrů, které se křižují v nejvyšším bodu sto deseti metrů nad povrchem. Skidome bude nabízet venkovní i vnitřní lyžování o celkové délce přes tři kilometry, což Dánům určitě přijde vhod. Snowpark je samozřejmostí. Finálně by tak měl vzniknout největší umělý ski areál.
Podobné projekty nejsou vlastně žádnou raritou ve světě, a tak se ten dánský může už lecčím inspirovat. Ví proto, že je dobré zaměřit se i na jiné aktivity, a tak je jeden z pilířů pokryt zelení, druhý je věnován dětskému hřišti, skateparku a BMX-parku.
Realizace projektu není ještě na beton schválená, vize je to ale skvělá. Přejme této ploché zemi také nějaké to domácí poježdění.

Matthew B