Logo text

Yongsan
MVRDV: The Cloud

A
03 01 2013

Architektonický projekt Yongsan jsme si na webu už představili. Vít Svoboda jej pod článkem trefně vystihl, když projektu přiřadil nového šéfa Wericha s názvem jeho legendární socialistické písně Ten umí to a ten zas tohle.
To ale nemění nic na tom, že každá budova sama o sobě vypadá moc dobře.
Autora těchto psaných nesmyslů hrozně baví právě The Cloud od holandského studia MVRDV. Budova na něj působí hrozně vtipně – nápad propojit dva mrakodrapy o výšce 260 a 300 metrů je výborný a sama realizace bude asi taky dost zábavná. Výsledně tedy dostaneme navíc oblak krychlových buněk, které budou sloužit jako prostor pro atria, kavárny a bazén.
Velmi zajímavě a opět vtipně jsou navrhnutá okna obou věží, jejichž členění do sebe zapadá doslova jako Tetris. Autor ale musí uvézt, že jde jenom o jeho domněnku, nikde to nevyčetl.
O další vtipnou stránku Oblaku (teď sem ale hodně jízlivej, i když možná až fakt blbej) se dále postarali Američané, neustále přesvědčení, že hlavním motivem těchto věží je jedenácté září. Tlačili na samotný ateliér MVRDV, aby stavbu přerušil, ten to ale odmítl a označil za absurdní. Co vy na to?

Matthew B