Logo text

Tip na hru
Black Mesa: Source!

G T
05 01 2013

Pokud vám přijde název hry/modu známý, nebo aspoň povědomý, určitě pro vás máme dobrou zprávu. Black Mesa je komplex v kterém začíná a z velké části se odehrává děj jedné z nejzásadnějších her historie Half-Life. Ta přišla v roce 1998 a redefinovala žánr FPS her, přinesla skvělý příběh podávaný pomocí revolučních naskriptovaných sekvencí a skvělou atmosféru, na kterou fanoušci a hráči vzpomínají dodnes. Společnost Valve navázala v roce 2004 neméně výborným pokračování, na jehož třetí epizodu čekáme dodnes. Half-Life 2 běželo na tu dobu v nejpokročilejším enginu Source přímo od společnosti Valve. V tomto enginu se pokusily v té době vývojáři oživit i původní Half-Life, ale reakce byli spíš negativní a ve výsledku se přechod na modernější engine moc neprojevil.
Velkou výhodou Source engine byla možnost tvorby modifikací a proto se ho chytlo spousta amaterských a poloamatérských vývojářů a přímo v roce 2004 začala vznikat mimo jiných i totální modifikace s názvem Black Mesa: Source, která měla převést kompletní příběh prvního Half-Life do nového kabátu, včetně kompletního přepracování modelů, textur, map, nového dabingu a soundtracku a přitom využít plného potenciálu Source enginu což se u verze od Valve zdaleka nepovedlo. Po osmi letech, v roce 2012 se vývojářům, kteří se pojmenovali jednoduše Black Mesa Modification Team (seznam vývojářů zde), podařilo konečně vydat finální verzi. Ta je k dispozici volně ke stažení, což je vcelku neuvěřitelné vzhledem k počtu člověkohodin které padli při dlouhém vývoji. Finální verze obsahuje (skoro) kompletní obsah prvního Half-Life, chybí akorát posledních pár kapitol včetně děje na planetě Xen, ale chybějící obsah by měli vývojáři časem doplnit.
Ke spuštění modifikace je potřeba mít nainstalovaný klient služby Steam a v něm stažený balíček Source SDK Base 2007, který je nutný pro spuštění modifikace. Pak stačí stáhnout zhruba 3GB velký instalátor z oficiálního webu vývojářů modu a můžete se nostalgicky ponořit do komplexu Black Mesa a zažít si legendární příběh v kůži němého fyzika Gordona Freemana v dnes už malinko postarším, ale stále skvěle vypadajícím Source engine. Všechny potřebné odkazy včetně obrázků a traileru hledej pod textem. Příjemnou zábavu.

Officiální Web + Download
Officiální Wiki se spoustou informací
Steam Download

Final Trailer

“Pics”

pedro